Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oljejätten Exxon får miljonböter

Från 2017
Uppdaterad 20.07.2017 21:14.
Amerikanska oljebolaget Exxons varumärke
Bild: EPA/JUSTIN LANE

USA:s finansministerium har bötfällt oljebolaget Exxon, som tvingas betala cirka 1,7 miljoner euro i böter. Orsaken till böterna är de kontrakt som gjorts med Igor Setjin, som är generaldirektör på Rysslands statliga oljebolag Rosneft.

Setjin har varit på USA:s sanktionslista efter att Ryssland erövrade Krim från Ukraina under våren 2014. Att vara med på sanktionslistan förhindrar handel med amerikaner.

Enligt finansministeriet skedde förbrytelserna på våren 2014. Representanter från Exxons två dotterbolag undertecknade åtta dokument tillsammans med Setjin i maj 2014. Setjins namn hade lagts till på sanktionslistan i april.

Under den tiden var Exxons generaldirektör USA:s nuvarande utrikesminister Rex Tillerson.

Exxon har sagt att bolaget är oskyldigt. Exxon säger sig ha förstått att sanktionerna inte skulle gälla Setjins professionella roll som generaldirektör.

För att ge stöd åt sin förklaring har Exxon hänvisat till amerikanska tidningsartiklar där myndigheter berättar att sanktionerna gäller människor, inte företag.

Finansministeriet har inte godtagit förklaringen. Enligt ministeriet borde Exxon ha förstått att handlandet är olagligt även då Setjin skriver under ett kontrakt på Rosnefts vägnar.

Diskussion om artikeln