Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Senast FM gick i Seinäjoki var Pitkämäki ivrig spjutjunior – tankspridd Kinnunen fick hjälp av Ingberg

Från 2017
Uppdaterad 21.07.2017 14:22.
Tero Pitkämäki, PNG 2017.
Bildtext Tero Pitkämäki hoppas på jämn serie - och åttonde FM-guldet.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

Finlands för tillfället främsta friidrottare Tero Pitkämäki får nu för första gången i karriären tävla om FM-medaljer på hemmaplan. Han var med som åskådare senast det begav sig 1999. Och minns en tankspridd Kimmo Kinnunen och alert Mikaela Ingberg.

Seinäjoen seudun urheilijats största friidrottsstjärna är affischnamnet nummer ett i Kalevaspelen 2017. Den sjufaldige mästerskapsmedaljören är enorm förhandsfavorit i söndagens spjutfinal, då Antti Ruuskanen och Ari Mannio saknas på grund av skador.

– Hoppas inte, svarar Pitkämäki på dagens presskonferens på frågan om segermarginalen blir över sex meter.

Pitkämäki vill utöka sitt saldo på sju FM-guld och har chans att kliva upp jämsides med Seppo Räty och Matti Järvinen som den mesta spjutvinnaren i Kalevaspelen genom tiderna.

Starka minnen från 1999

Det första kom 2004, tre år efter debuten på senior-FM. När Kalevaspelen senast gick av stapeln i Seinäjoki i juli 1999 satt tonåriga Tero på läktaren och följde med idoler som Aki Parvianen, Matti Närhi och Kimmo Kinnunen.

Framför allt en sekvens från den första kastomgången med den forne världsmästaren Kinnunen har etsat sig fast i Pitkämäkis minne.

Kimmo Kinnunen, OS 1992.
Bildtext Kimmo Kinnunen var inte vaken.
Bild: sportfotodienst / All Over Press

– Det blev hans tur och klockan började ticka ner, men han satt bara kvar i sina egna tankar. När det var 36 sekunder kvar ropade Mikaela Ingberg från läktaren att det ”Kimmo, det är din tur!”, berättar Pitkämäki.

– Han hade inte ens skorna knutna men stod säkert för historiens snabbaste prestation på spjutbanan. Skorna på, spjutet i handen och iväg.

Resultatet blev dryga 74 meter. I följande omgång slog Kinnunen till med 85,96 – som förblev hans personliga rekord med den spjutmodellen karriären ut.

Träningsperiod behövdes

Själv har Pitkämäki i två tävlingar nått över 88 meter på den bekanta spjutplatsen i Seinäjoki. Ilmajokisonen har därtill utfört tusentals träningskast på planen han kallar för sin hemmaplan.

– Det är en speciell plats för mig och det borde gå att få till ett bra resultat, konstaterar Pitkämäki som haft en några veckor lång träningspaus efter Diamond League-tävlingen i Paris den 1 juli.

– Den behövdes, det hade blivit en massa tävlingar på kort tid. Även om jag tröttnade lite mot slutet vet jag ändå att den bär frukt i längden, bara man förstår att vila emellan.

Ari Mannio, Antti Ruuskanen och Tero Pitkämäki, Sverigekampen 2014.
Bildtext Pitkämäki får inte sällskap av Ari Mannio (t.v.) och Antti Ruuskanen i VM.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

Han hoppas framför allt på en jämn serie i Kalevaspelen. En fullträff likt i lag-EM i Vasa på midsommaren (88,27) skulle vara grädden på moset, men inte det viktigaste i dagsläget då allt siktar mot VM.

Väderprognoserna utlovar ostadigt väder, men det värsta Pitkämäki varit med om i Seinäjoki lär ändå inte upprepas.

– Under en träning drog ett rejält åskväder in över stadion, det blåste stormvindar och allt slutade med en hagelskur. Men där stod vi med Hannu, skrattar Pitkämäki och syftar på tränaren Kangas.

Imponerad av Vetter

Pitkämäki hoppas på en blåvit spjutkamrat till London, men tror inte det har någon inverkan på själva resultatet.

Hans främsta konkurrenter i VM kommer från Tyskland – och han följde med stora ögon med Johannes Vetters superserie i Luzern för ett par veckor sedan via resultatservicen.

– Först kom 90 meter i första omgången och det var helt väntat. Han har kastat över 90 meter under uppvärmningar tidigare under säsongen men inte riktigt fått till det i tävlingar. Han fann sin nivå, tänkte Pitkämäki.

– Sen kom 91 meter i följande omgång och jag tänkte att ”oho” och sen följde han upp det med 93 och 94 meter och jag tänkte bara att ”vad är det riktigt som händer?”.

Pitkämäki ligger fyra i världsstatistiken bakom tyskarna Vetter (94,44), Thomas Röhler (93,90) och Andreas Hofmann (88,79).

Diskussion om artikeln