Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

UPM vill bli av med industrimuseum i Jakobstad

Från 2017
Cikoriamuseet i Jakobstad
Bildtext Cikoriamuseet i Jakobstad.

UPM i Jakobstad vill sälja bort allt som inte hör till fabrikens kärnverksamhet. Industrimuseet Jakobstads Cikoriafabrik hör till det som UPM vill bli av med och det här är sista sommaren som museet är öppet.

UPM Kiinteistöt äger all lösegendom som skall säljas och processen har redan inletts med försäljning av markområden, hus och ett slipområde vid Alholmen.

Cikoriafabriken är skyddad

Cikoriafabriken i Jakobstad hör intimt ihop med Jakobstads industrihistoria och de gamla maskinerna finns på plats och produktionen kunde egentligen startas när som helst vid behov. Ansvaret för fabriken och museet ligger på UPM men det här ansvaret vill UPM Kiinteistöt helst slippa. Den enda potentiella parten som kunde ta över de skyddade byggnaderna är staden Jakobstad men intresset är svalt.

- Det här är den sista sommaren som Cikoriamuseet är öppet, säger Veli Tuominen som är fastighetschef på UPM Kiinteistöt.

- Diskussioner skall föras med staden om områdets framtid.

På samma område och likaså skyddad är den byggnad som användes som så kallat sommarkontor under den tidiga schaumanska eran när verksamheten startade ute vid Alholmen.

- Det finns inget strategiskt behov intresse att ta över Cikoriaområdet med de skyddade byggnaderna, det blir ett politiskt beslut i så fall, säger stadsgeodet Anders Blomqvist i Jakobstad

Gästvillan är det enda som inte skall säljas

Slipområdet vid Alholmen har sålts i vår till ett företag som verkar vid Alholmen, en stor och renoverad villa, byggd 1920, som har använts av företagets pensionärer såldes för några veckor sedan och fabrikens gamla tennisplan är också till salu. Tennisplanen är egentligen planerad som tomt för ett våningshus och säljs för det ändamålet. Staden Jakobstad köpte drygt 6 hektar mark av bolagets mark vid Alholmens strand i början på sommaren.

Det finns ytterligare flera villor längs Alholmsvägen som hör till den egendom som i något skede skall avyttras, den enda fastighet som kvarstår är fabrikens gästvilla.

Diskussion om artikeln