Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Samuel lär nordkoreaner surfa - "Det är ett bra sätt att bryta isen"

Från 2017
Uppdaterad 21.07.2017 14:07.
samuel snellman
Bildtext Samuel Snellman, hemma från Jakobstad, är volontär på Surfing The Nations, på Hawaii. De hjälper människor i nöd, både lokalt och internationellt, och deras fokus är barn, unga och familjer.
Bild: Privat

Surfing och välgörenhet är en otippad kombination, men funkar ändå bra ihop. Surfing The Nations är en humanitär välgörenhetsorganisation som har sin bas på Hawaii, och jakobstadsbon Samuel Snellman är en av de volontärer som jobbar för organisationen.

På Wahiawa, Hawaii, har Surfing the Nations sin bas. Deras motto är, fritt översatt, ”Surfare ger tillbaka”. Deras mål är att hjälpa människor både lokalt och internationellt.

Kontoret är stationerat på ett område där droger, våld och fattigdom är vardag, men Surfing The Nations vill finnas där de behövs.

Deras syfte är att försöka göra en insats och de riktar sig gärna till barn och unga och familjer. Hjälpen kan till exempel bestå av att distribuera mat, kläder och husgeråd åt de behövande.

Surfing The Nations besöker också länder där nöden är stor, så som exempelvis Bangladesh, Sri Lanka och Mellanöstern.

På så sätt vill man skapa relationer och samtidigt lära ut sporten och bygga vänskapsband över hela världen.

Surfing The Nations firar 20-årsjubileum i år och fortsätter att uppsöka människor på ställen dit det inte är så vanligt att turister åker.

surfing
Bildtext Så här kan det se ut då Surfing The Nations lär ut sin sport. "Ett bra sätt att bryta isen på", enligt Samuel Snellman.
Bild: Privat

Samuel från Jakobstad

Samuel Snellman från Jakobstad gick med i organisationen förra året, och bestämde sig efter en period på tre månader att han ville stanna längre.

- Syftet med organisationen är att hjälpa människor både lokalt och internationellt. Jag har också lärt mig mycket om mig själv under den här tiden och känner att jag vill ägna mig åt det här nu.

Snellman berättar att människor i olika nödsituationer tar kontakt med det lokala kontoret och ber om hjälp med det de behöver.

Surfing The Nations har även program för barn och ordnar aktiviteter för dem.

Men oftast handlar det om väldigt vardagliga saker.

- Till exempel för en månad sedan ringde en kvinna till kontoret och bad om hjälp eftersom hon nyss varit med om en knäoperation. Jag åkte dit med en stor låda med mat och umgicks med henne och hjälpte henne med det som behövdes.

Grundaren av Surfing The Nations, Tom Bauer, är själv en inbiten surfare som bestämde sig för att han ville hjälpa människor.

Han tog med sig några surfarpolare och så föddes organisationen.

Och nej, man behöver inte kunna surfa för att gå med i organisationen, det lär man sig på plats och ställe.

samuel snellman
Bildtext Surfing The Nations har även program för barn och ordnar aktiviteter för dem. På Hawaii är de belägna i ett fattigt område för att kunna vara nära de som de vill hjälpa.
Bild: Privat

Uppdrag Nordkorea

För tre år sedan bestämde sig Surfing the Nations att de ville försöka skapa kontakter till Nordkorea.

De bjöds då in av en nordkoreansk reseorganisatör, och nu i dagarna går den fjärde resan dit av stapeln.

Målet är att bygga broar och skapa relationer till det isolerade folket, lära dem att surfa och på så sätt vara med om att skapa ett stycke surfhistoria.

Förra året fick Snellman åka med då de besökte det mytomspunna landet, vilket var en otrolig upplevelse.

- Man har ju hört så mycket om landet men vet så lite om vad som egentligen händer där. Men jag fick uppleva det och träffa människor, och jag insåg att de var precis likadana som vi.

Eftersom besöket var en guidad resa på tio dagar, såg Snellman och hans surfvänner inte av särskilt många ”vanliga” nordkoreaner.

- Vi umgicks med guiderna i stort sett dygnet runt, de sov till och med på samma hotell som vi. Men vi fick en fin kontakt med dem, så det var häftigt att åka därifrån och kunna säg att man har vänner i Nordkorea.

Snellman påpekar att de inte åkte dit av politiska skäl utan för att skapa relationer till det nordkoreanska folket, lära känna dem och se livet från deras perspektiv.

- Men vi såg ju enbart det de ville att vi skulle se, det vill säga utvalda delar av Pyongyang. Och så fick vi ta del av deras syn på historien.

samuel snellman
Bildtext Surfing The Nations besöker nu Nordkorea för fjärde året i rad. Målet är att bygga vänskapsband och att lära ut sporten. Kanske Nordkorea blir surfarnas nästa resemål?
Bild: Privat

Nordkorea - surfers' paradise?

Men de lärde även nordkoreanerna, alltså guiderna, att surfa. Det var också orsaken till att de fick besöka landet: att lära folk att surfa så att de i sin tur skulle kunna föra sporten vidare.

Vid några enstaka tillfällen stötte gruppen dock på lokalbefolkningen, till exempel på stranden eller inne i staden.

Barnen blev väldigt intresserade av gruppen eftersom det är så ovanligt med turister i Nordkorea.

- De ville så gärna visa upp sina kunskaper i engelska, de kunde alla säga ”Hi, my name is…” och var väldigt stolta över det.

Hur var då vågorna i Nordkorea?

- Inte de bästa, eftersom Japan ligger lite i vägen för Nordkorea vad gäller vågorna, det är inte så jättemycket hav där emellan. Men det var helt okej nybörjarvågor och sista dagen var de cirka en meter, vilket är helt bra med tanke på var vi var.

Så än en gång för att klargöra, vad har välgörenhet med surfing att göra?

- Egentligen ingenting. Men det råkar sig så att just den här organisationen idkar både välgörenhet och surfing. Surfandet är ett bra sätt att lära känna nya kulturer samtidigt som vi kan visa upp något av vår egen kultur.

Snellman säger att genom surfingen så öppnas dörrar trots att kulturchocken kan vara stor.

- Det är ett bra och avväpnande sätt att bryta isen då man träffar nya människor.

Idag kan man faktiskt åka som turist till Nordkorea för att surfa. Surfing The Nations har alltså redan skapat ett stycke surfhistoria.

Diskussion om artikeln