Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Dags för kräftpremiär – bra åtgång på inhemska kräftor

Från 2017
Kräftor i Saluhallen
Bildtext Kräftor i Saluhallen.
Bild: Yle/Fredrik Häggman

För många finländare är det nu dags att plocka fram hattar, skalknivar och akvavit. Idag är det nämligen kräftpremiär, vilket betyder att man får sälja och fiska kräftor i finska vatten.

Johan Hellsten är fiskförsäljare i Saluhallen i Åbo och spenderar en stor del av kräftsäsongen vid grytan.

– Det blir några tusen kräftor nu under första helgen, så jag står nog här ett tag. Just nu doftar krondillen himmel, men när man kokat 20 000 kräftor är det inte riktigt samma doft längre. Men jag brukar nog vara sugen på kräftor hela säsongen.

Enligt Hellsten finns det stadig efterfrågan på inhemska färska kräftor trots konkurrensen från billigare frysta varianter.

– De flesta vill ha färdigkokta kräftor, men cirka fem procent köper levande. Det finns alltid familjer och gäng som har som tradition att koka själv. De färska kräftorna är visserligen dyrare än de frysta, men smaken går knappt att jämföra.

Hellsten tipsar om att köpa åtminstone några färska kräftor. Efter snapsen kan man sedan övergå till frysta. Han berättar att priset inte fluktuerar nämnvärt mycket från år till år. Däremot kan storleken i början av säsongen variera.

Levande kräftor i Åbo Saluhall
Bildtext Kräftor i Saluhallen.
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Nästan slutsålt på premiärhelgen

Den som ännu inte har bokat kräftor till premiärhelgen får antingen skynda sig eller ty sig till fryskräftor, menar Hellsten. Det finns nämligen inte många kräftor kvar.

Ett årligt återkommande samtalsämne är huruvida kräftorna lider då de kokas levande. Hellsten är övertygad om att man kan äta kräftor med gott samvete.

– Så länge man har tillräckligt hög värme och tillräckligt få kräftor i kastrullen så dör de direkt. De här djuren är så enkla att de inte känner smärta, det är vetenskapligt bevisat.

Johan Hellsten håller upp en kräfta
Bildtext Johan Hellsten.
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Så här tillreder Johan Hellsten kräftor

  • Det viktigaste är att man är precis. Jag väger ingredienserna till lagen och är noggrann med koktiden så att alla kräftor blir likadana.
  • Man kan aldrig ha för mycket krondill. Jag kokar upp en omgång krondill, tar bort den och lägger i en omgång till.
  • Om man köper frysta kräftor kan man fräscha upp dem med en egen lag, så får de mer smak.