Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bäck behandlade bums Bydgoszczs besvikelse – guldfavoriterna inom ett par centimeter

Från 2017
Kristian Bäck
Bildtext Kristian Bäck in med guldmål i finalen.
Bild: Anssi Mäkinen/SUL Arkisto

Från karriärens märkligaste dag till en avslappnad kvalprestation. Kristian Bäck har lämnat U23-EM bakom sig och blickar nu mot FM-guld och VM-gräns.

En märklig kvaldag med misslyckande, protest och omhopp slutade i en bitter besvikelse för medaljhoppet Kristian Bäck i U23-EM i Bydgoszcz förra veckan.

Vasa IS längdhoppare återvände hastigt till Finland och slutade sjua i Elittävlingarna i Lapinlahti med resultatet 757 bara några dagar senare på söndagen. Han hade även ett långt övertrampshopp.

– Jag behandlade besvikelsen genom att åka iväg från Polen genast följande dag. Onödigt att stanna där och grubbla på kvalet. Det har farit nu och man måste blicka framåt.

Allt på spel i finalen

Yle Sporten träffar Bäck efter kvalet i Kalevaspelen i Seinäjoki – ett betydligt mindre dramatiskt kval än i Bydgoszcz. Bäck hoppade åtta centimeter över kvalgränsen 735 i den första omgången och tog en säker finalplats.

– Man behövde inte ta i så mycket, bara försöka göra ett avslappnat hopp. Jag hade inte heller förväntat mig ett långt hopp. Jag räknade med ett resultat på 760–770 men fick i stället ett jättesäkert hopp på 743 bakom plankan.

– Man behöver ju inte vara som fräschast när kvalgränsen ligger på 735. Nu gäller det att tagga tills i morgon, för där måste man faktiskt hoppa långt för att få medalj. Eller vinna, säger Bäck.

Pulli mot Bäck?

Herrarnas längdfinal är kanske den allra högklassigaste tävlingen i hela FM. Arttu Pajulahti är för tillfället inhemsk etta med 810, Kristian Pulli tvåa med 807 och Bäck trea med 795. VM-gränsen till London lyder 815.

I kvalet landade alla tre sina första kvalhopp inom ett par centimeter (741–743). Längst av alla nådde Roni Ollikainen med 764.

– Det blir troligtvis en kamp mellan mig och Pulli om guldet, tror Bäck.

– VM-gränsen beror lite på förhållandena. Både jag och Pulli kan hoppa den om vi får en bra träff, men det gäller att få till det också. 815 är ändå 815, det är inte lätt att hoppa.

Är resultatet eller placeringen viktigare i finalen?

– I FM är placeringen såklart viktig, men vinner man så har man troligen också hoppat långt.

Herrarnas längdfinal avgörs på lördag med start klockan 17.20. Alla resultat från Kalevaspelen här!

Diskussion om artikeln