“Bara på sociala medier ser man lika många bekanta som på Jakobs Dagar”
Åtta dagar av program skapar en festivalstämning som gör att Jakobstadsättlingar väljer just den här veckan för klassträffar, picknickar och besök i sin hemstad. Det bidrar till en positivare bild av hemstaden, och ger en orsak för folk att träffas.
Från söndag till söndag denna vecka pågår Jakobs Dagar. Veckan som gör att många med sina rötter i Jakobstad tar sig till hemtrakterna och ut på gatorna.
En sådan är Petra Nylund, som de facto precis flyttat tillbaka till hemorten för en vecka sedan med sin familj, men som har gedigen erfarenhet av att delta i evenemangsveckan också under åren i exil.
- Jakobs Dagar är det ultimata tillfället att verkligen känna att man är en Jakobstadsbo, och det är tack vare människomötena. Visst är det roligt att gå på evenemang, men det roligaste är att bara stöta ihop med folk i den här festivalstämningen, säger Nylund.
Jonas Backlund, som även han är uppvuxen i Jakobstad, men numera bosatt i Göteborg, håller med.
- Jag var ute på en öl i förrgår och fick sitta vid samma bord med folk från både min lågstadie- och ända upp till min gymnasieklass, och just den grejen är så kul. Det är bara på sociala medier man ser lika många bekanta som här, säger Backlund.
- Precis, det är som att vara på ett bröllop där du plötsligt konfronteras med folk från hela ditt liv, säger Nylund.
Kan inte det potentiellt vara ganska skrämmande också? Att springa in i gamla spöken?
- Haha, ja visst kan det vara klokt i att hålla sig borta om du har sådana känslor. “Oj vad du har blivit gammal”, kan man kanske få höra, säger Nylund.
- Visst finns det risker, men de flesta är så glada över att vara hemma under Jeppisdagarna att man struntar i gammalt groll, säger Backlund.
Jakobstad som smältdegel
Ändå är evenemanget inte bara inåtvärmande, vill Nylund kommentera.
- Nu låter det som om det bara är en massa Jeppisbor som går runt och dunkar varann i ryggen, men faktum är att även utomstående brukar uppskatta Jakobs Dagar. Jag tror det beror på att programmet ändå håller hög kvalitet och att det finns något för alla.
Så det är ändå inte helt godtyckligt vad programmen är, även om många kommer för att umgås?
- Nej, det måste nog hålla en viss nivå för att luften inte ska gå ur hela evenemanget. Men det tycker jag de lyckas imponerande bra med, dessutom blandar de olika åldersgrupper på ett sätt som skiljer sig från mycket annat som ordnas, säger Nylund.
Enligt Jonas Backlund fungerar speciellt konserterna väldigt bra, och han berömmer arrangörernas motivation att förnya sig.
- Det finns program både för ungdomar och trettioplussare, inte bara för barn och gamla. Det är trevligt att kunna ha som plan att gå och lyssna på något en stund, och sen när man är nöjd kan man gå vidare och ta en öl eller en kaffe. Det viktigaste är att det händer saker som ger en anledning för folk att ta sig ut, säger Backlund.
Finns det nån anledning till att folk från Jakobstad är särskilt hemkära och benägna att vilja umgås?
- Orten har länge varit en smältdegel av olika folk och med olika spänningar - mellan språken, mellan politiska grupperingar, mellan religiösa och icke-religiösa. Vi var också väldigt tidiga med att ta in flyktingar och har fortsatt med det, jag tror att allt det här gör att det finns en dynamik och en vibration här, det är mer som en liten storstad, trots att här bara bor 20 000 pers, säger Nylund.
Backlund håller med, men poängterar också att hemortskärleken är extra stark just under Jakobs Dagar.
- Kommer man hit i november är nog känslan mera ambivalent...
Umgänge på och runt programmen
Smältdegeln syns också i programmet, som innehåller allt från andakter till hiphop. Nylund och Backlund framhäver vikten av att mycket är kostnadsfritt.
- Det gör att folk provar på saker de kanske inte annars skulle söka upp, säger Backlund.
Programmet på hemsidan är digert, och jag frågar Petra Nylund och Jonas Backlund om de har intrycket att folk planerar sitt program i förväg, eller mest går ut och ser vad som händer?
- Jag kollade lite innan jag kom hit, men det var så mycket så jag gav upp att försöka få överblick. Det är ändå alltid någon som hör av sig och säger “kom med på det här”, säger Backlund.
- Jag vet nog folk som deltar ambitiöst i nästan allt, som skriver facebook-uppdateringar om att nu har vi varit här och sen ska vi dit och sen försöker vi ännu hinna med det här. Det är ganska utmattande, och efter söndag infinner sig en “post-Jakobs-Dagar-blues” då man bara är helt slut! säger Nylund.
Den känslan har hon själv haft flera gånger, men nu i och med återflytten känns årets Jakobs Dagar mindre stressigt.
- Nu vet jag ju att jag kommer att hinna träffa folk senare också, så det blir kanske inte riktigt lika intensivt, men jag kommer absolut att delta.
Ordnas det många privata tillställningar också runt det officiella programmet?
- Massor! Just för att det är nu man kan räkna med att folk är “hemma”. När våra barn var små brukade vi ordna familjepicknickar i parken på dagen där folk kom och gick, och numera går vi på mingel på lördagskvällen, innan vi ger oss ut på stan, säger Nylund.
- Det är väldigt många klassträffar och studentträffar de här dagarna, och vi har också planerat att samlas ett gäng i en trädgård på lördagen. Sen ska jag flyga hem måndag morgon och åka direkt till jobbet, så det blir en skarp kontrast, säger Backlund.
Bilden av hemorten hålls ljus
Jakobs Dagar var ett mycket mindre evenemang när det startade i tiderna, men exploderade i omfattning under 90-talet, och Nylund är imponerad över att staden klarat av att hålla nivån uppe.
- Fast jag inte själv bidrar till programmet känner jag mig stolt, det visar på att här finns en anda att göra saker. Och den sociala beställningen på ett sådant här evenemang är ju enorm. Om det av nån anledning skulle annonseras ut att det inte blir något nästa år skulle folk revoltera.
Kan man säga att det är ett taktiskt drag av staden att ordna den här typen av evenemang just för att det får folk som härstammar härifrån att odla en positiv bild av hemstaden när de hälsar på?
- Ja, nå vare sig det är medvetet eller inte har i alla fall min bild av Jakobstad blivit positivare tack vare Jeppisdagarna, säger Backlund.
Nylund reagerar på Backlunds ordval.
- Du använde namnet “Jeppisdagar”, det gör mina barn med! Intressant, för mig är det så självklart att man ska säga Jakobs Dagar, som det officiellt heter, men får se om det ändrar om några år! Så brukar det ju vara med språket.