Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Elisabeth Westerholm gör otroligt detaljrika tittskåp

Från 2017
elisabeth westerholm står i trädgården och håller ett tittskåp i händerna. Skåpet är en miniatyrmodell av ett redskapsskåp för en trädgård.
Bildtext Elisabeth Westerholm finner ett lugn i att arbeta med sina tittskåp och miniatyrer.
Bild: Yle/ Axel Brink

Elisabeth Westerholms fantasifulla miniatyrvärldar har lett till nya kontakter och utställningar. I hennes tittskåp har de millimeterstora blommorna till och med ståndare och pistiller.

Under sommaren har vi fått bekanta oss med en hel del intressanta Österbottningar som har valt att sätta sin fritid på ovanliga intressen. Elisabeth Westerholm bor i Västerhankmo och gör tittskåp, eller miniatyrer.

- Jag är en miniatyrkreatör. Den titeln fick jag via programmet Strömsö, säger Westerholm.

Bortglömda föremål får nya roller

Westerholm skapar sina miniatyrer av återvunnet material. Det kan vara små föremål som hon hittar på loppis eller hos sina vänner. Ett örhänge kan bli en lampa, lampan ur en projektor kan bli ett soffbord, äggkartonger kan bli en tegelvägg - kreativiteten verkar inte ha gränser.

- Saker kan ligga och gro någonstans till jag märker att det är dags. Nu tänker jag börja med en sjöbod eller en konstateljé, men jag har ännu inte bestämt mig.

Tittskåpen kommer alltså till under en lång tid och projekten kommer till parallellt. Detalj för detalj växer de fram, och även om skåpen kan verka färdiga kan det hända att detaljer kommer till eller tas bort. Tittskåpen ska få leva lite.

Ett undangömt intresse

Westerholm har sysslat med konst och skapande nästan hela sitt liv, och hennes intresse för miniatyrer och tittskåp har på senare år tagit henne till oanade platser. Nyligen har hon både haft utställningar såväl i Vörå som på Tekniska museet i Stockholm. Exponeringen via Strömsö var positiv, menar Westerholm.

- Via Strömsö kom kontakter till andra som gör liknande saker. Visst har jag tidigare haft kontakt med andra, men nu vågar man komma ut ur skåpet, säger Westerholm.

Skapandet är mer än bara pyssel för Westerholm.

- Det ger mig andrum. Via att jag upplever att jag får ett andrum så har jag också fått den stora glädjen av att se att andra som stannar och tittar på alla små detaljer också upplever ett andrum.

Westerholm leder också en grupp vid Korsholms vuxeninstitut. Där fungerar hon mest som idéspruta för gruppen som består av människor i alla åldrar.

En otrolig detaljrikedom

Westerholms miniatyrer är fyllda till bredden med detaljer. Hon visar upp ett växthus som är runt 30 centimeter långt, 15 djupt och 20 högt. Det rymmer blommor, buskar, stövlar, högar av gamla tidningar, söndriga gamla krukor och flaskor, varav en till och med innehåller en död fjäril. Och kanske 50 andra detaljer. På ett soffbord av glas framför en fotölj hittar vi millimeterstora botar av engelsk lakrits.

- Jag är väldigt stadig på handen och jag har tränat upp min finmotorik. Jag änvänder sällan pincett, men i bland måste jag ta till den.

Blommorna i växthuset består av millimeterstora, unika blad. De är sammansatta blad för blad runt en pärla.

- De flesta av dem har både ståndare och pistiller inuti, säger Westerholm.

ett av tittskåpen föreställer ett växthus som innehåller blommor och träd, krukor och gamla tidningar, en fotölj och ett glasbord och många andra små detaljer.
Bildtext Blommorna i blomlådorna har blad som är kanske tre millimeter långa. Många av blommorna innehåller dessutom ståndare och pistiller.
Bild: Bo Westerholm

Skapandet är minst sagt tålamodskrävande, men det är ingenting som Westerholm finner jobbigt. I stället ser hon det som tålamodstränande. Men i bland kryper frustrationen fram.

- När jag inte når fram till det resultat jag vill ha, eller när jag inte hittar det material som jag hade tänkt mig. Det största problemet är kanske när jag kommer hem från ett loppis och vill börja på genast, och vardagliga sysslor först måste undan.

Ett lugn i en hektisk tid

Westerholms fysioterapeut ville låna ett av tittskåpen för att visa upp åt sina klienter.

- Skåpet gav kunderna en liten extra stund att stå och titta på alla detaljer och bara koppla av. Kanske det behövs just nu när vi har så innerligt bråttom - att stanna och titta på det lilla en liten stund som ger oss lite vila i hjärnan.

Ett annat av Westerholms tittskåp föreställer ett gammalt sovrum. Det är detaljer som en kamin, en hatthållare, klockor och smycken som avslöjar vilket årtionde rummet pekar mot. Sovrummet är något av ett historiskt fotavtryck, som också kan fylla en nyttig funktion.

- Det kan hända att kontakten mellan barn och mor- och farföräldrar kan bli bättre via detaljerna som hör till den äldre generationen. Barnet kan undra vad någonting i tittskåpet är och på det sättet starta en dialog.

sovrummet består av säng, byrå, stol, speglar, klockor och smycken, en kamin, hattar och tavlor.
Bildtext Sovrummet på bilden hör hemma på 40- eller 50-talet. En detalj som bekräftar det är hatthållaren på hattfyllan.
Bild: Bo Westerholm

Om man vill ta del av Elisabeth Westerholms tittskåp så visar hon upp dem på Konstens natt i Vasa den 10 augusti mellan klockan 18 och 21 i HS Center.

Diskussion om artikeln