Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kristiina Mäkelä söker VM-formen i premiären – Sanna Nygård vill stoppa guldtåget

Från 2017
Kristiina Mäkelä, FM 2017.
Bildtext Kristiina Mäkelä nöjd med säsongens första tävlingsinsats.
Bild: Lehtikuva

Den VM-klara trestegshopparen Kristiina Mäkelä inledde säsongen med en modig prestation i FM-kvalet. Vasa IS Sanna Nygård gjorde i sin tur sin första tävling i Seinäjoki – och känner sig stark.

Kristiina Mäkelä är redan uttagen till VM men inledde säsongen först nu på grund av en mindre knäoperation i maj. En omgång räckte i debuttävlingen – Mäkelä nådde längst av alla med 13,26.

Mäkelä berättade dagen före premiären att hon i första hand vill få till ens en hyfsat kontrollerad prestation i sommarens första utförande med full fart. Det lyckades.

– Tekniken fungerade inte riktigt ännu, men framför allt vågade jag göra ansatslöpningen ordentligt. Det första hoppet hölls inte helt ihop, det for lite snabbt förbi, men det var viktigt att ens någorlunda hålla ihop det.

Enda tävlingen före VM

Knäet orsakar inte längre några problem men då hon inte har hopp med hundraprocentig effekt i kroppen är tekniken instabil. Mäkelä hoppade sitt personbästa 14,24 i OS i Rio de Janeiro i fjol.

– Jag är nöjd med ett resultat som ger FM-guld i finalen, och jag borde kunna närma mig 14 meter. Framför allt vill jag ha bra hopp, att få till stånd en tekniskt lyckad prestation.

– Jag vill hitta en hoppkänsla som gör att jag kan åka till London och känna att det blir en finalplats, säger Mäkelä som gör sin enda tävling före VM-kvalet i Kalevaspelen.

Hyllar Lipsanen

Förra sommarens OS- och EM-finalist följde med stor iver med Simo Lipsanens framfart i U23-EM förra veckan. Lipsanen hoppade silver med nytt finländskt rekord 17,14 – och fick ett grattismeddelande av Mäkelä.

– Jag skickade typ ”Du är helt bäst” (fi. ”Sä oot ihan paras”) följt av en massa smileys, berättar Mäkelä som lärde känna Lipsanen väl under ett utlandsläger i fjol.

– Han är en härlig typ. Jag fick på något sätt direkt en känsla att ”han där kommer att nå långt”. Och det tog inte länge!

Sanna Nygård, FM 2016.
Bildtext Sanna Nygård lär gå duell mot Mäkelä i finalen.
Bild: All Over Press / Ville Honkonen

Nygård vill ha rekord och guld

Kristiina Mäkeläs största utmanare till ett tredje FM-guld på raken är den inhemska statistikettan Sanna Nygård. Vasa IS-hopparen har nått 13,53 i sommar, tjugo centimeter från det personliga rekordet.

– Det är kul att Kristiina är med igen, men inte funderar jag på det desto mera, säger Nygård som tagit elva FM-medaljer (ute och inne) i tresteg, men inget guld.

– Jag tänker i första hand på resultatet, det skulle göra mig allra mest glad, att gå framåt och förbättra mina resultat. Men klart det skulle vara häftigt att vinna guld i tresteg också.

Aldrig tävlat i Seinäjoki

Nygård har ett FM-guld i sidogrenen längdhopp såväl utom- som inomhus. I dagens kval skuttade hon bekvämt över kvalgränsen genast i den första omgången och var kvaltvåa med 12,93.

– Jag tror absolut jag kan hoppa rekord i morgon. Jag har haft många jämna hopp i sommar och om jag skulle få ett bättre lyft i det kritiska andra steget tror jag det kan bli riktigt bra. Jag är positiv inför finalen.

Sedan förra året bor och tränar Nygård i Stockholm, men i övrigt har hon bott hela livet i Vasa – utan att trots det en enda gång dra på sig tävlingskläderna 80 kilometer österut.

– Det är speciellt, jag tror faktiskt jag aldrig tävlat i Seinäjoki tidigare, jag har aldrig ens varit på den här planen. Men nog ska det väl upplevas det här också, skrattar hon.

Damernas trestegsfinal går av stapeln på lördag med start klockan 19.05. Alla resultat från Kalevaspelen här!

Diskussion om artikeln