Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Plastinsamlingen tar emot förpackningar - men inte leksaker

Från 2017
Nyhetsinslag: Hur ska man sortera plast? - Spela upp på Arenan

De flesta plastsorter passar in i plastinsamlingen, men några saker är bra att minnas då man sorterar plast.

Plastinsamlingen tar emot plast som kommer från olika förpackningar, till exempel livsmedel. I plastinsamlingen sätter man alltså allt från smörpaket till schampooflaskor och plastpåsar. Om förpackningen har en kork ska man ta loss den, eftersom den kan vara tillverkad av annat material än flaskan.

De förpackningarna man sätter i plastinsamlingen ska vara så rena att de inte börjar lukta eller att det inte rinner ut något i soptunnan. Det räcker ändå med att skölja paketet. Om nåot är så smutsigt att det borde diskas är det bäst att sätta den förpackningen i blandavfallet.

Vad ska man inte sätta i plastinsamlingen?

I plastinsamlingen hör större föremål som leksaker eller tandborstar inte hemma. Insamlingen är bara för förpackningar. Plastinsamlingen tar inte heller emot PVC-plast, eftersom det inte går att återvinna.

PVC-plast känner man igen på att plastet har en symbol, där det står PVC, 3 eller 03. PVC-plast är ändå ovanligt och används inte i livsmedelsförpackningar. Oftast används det i lesaks- och verktygsförpackningar.

Plastinsamlingen tar inte heller emot förpackningar som innehållit farliga ämnen. Har förpackningen alltså innehållit till exempel motorolja ska den sättas i blandavfallet.

Diskussion om artikeln