Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kall försommar gissel för uteserveringarna

Från 2017
Uppdaterad 24.07.2017 12:56.
Restaurang Skeppsbron i Lovisa
Bildtext Färre båtgäster i Lovisa gästhamn har påverkat restaurang Skeppsbron i Lovisa.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

Med prognoser om att sommarens varmaste vecka är på kommande tar caféerna och uteserveringarna nya tag. Vissa typer av serveringar är mer väderkänsliga än andra.

Café och restaurang Saltbodan i Lovisa har fått leva med en långsam försommar med få besökare. Högsäsongen har kommit igång på allvar först under mitten av juli.

– När det har varit kallt och regnigt har inte ens stamkunderna hittat hit. Dessutom har det varit vägarbeten i närheten så folk på stan har nästan haft uppfattningen att hela Skeppsbron är stängd, säger Marja Kühn, krögare vid Saltbodan.

Alkoholförsäljningen mest påverkad

Vädret påverkar främst deras Caféverksamhet och alkoholförsäljning.

– Det är på uteserveringen folk vill sitta och ta sig en öl på kvällarna. Restaurangen har inte påverkats lika mycket av det, säger Kühn.

För grannrestaurangen Skeppsbron är det främst frånvaron av båtgäster som varit märkbar. Enligt Linda Holmberg tycker man ändå att man haft en okej start på säsongen.

– Ganska nöjda är vi ändå. Man måste bara ta saken som den är, om det är dåligt väder får man kanske åka hem lite tidigare om kvällarna, säger Holmberg med ett skratt.

Alla har inte problem

På Café Fanny i gamla stan i Borgå har man varit näst intill nöjda med det kallare vädret. Det här beror främst på restaurangens läge.

Restaurang Saltbodan i Lovisa
Bildtext Enligt krögare Maja Kühn är det främst caféverksamheten som tar stryk av den kalla försommaren.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

– För oss är de allra varmaste dagarna inte de bästa, eftersom det blir väldigt varmt på vår uteservering. Dessutom är försäljningen av alkoholdrycker en försvinnande liten del av vår verksamhet så vi har inte märkt av det så tydligt, säger Café Fannys ägare Erik Peltonen.

I Lovisa ser man nu fram emot att Small Ships Race ska bli sommarens stora höjdpunkt.

– Det har kanske varit större tidigare år, nu ordnas det ändå många andra evenemang. Men det är klart att det är sommarens största händelse i Lovisa, också för oss, säger Kühn.

Östnyland på 20 minuter: 24.07.2017: Blåstest i Tarkis och kvinnan som bjuder på sig själv

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln