Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Viktor har reumatism men oftast inga symptom - hans biologiska medicin är effektiv

Från 2017
Uppdaterad 22.07.2017 09:11.
Viktor Andersson har ryggradsreumatism men kan leva ett normalt liv tack vare biologiska läkemedel.
Bildtext Reumatikern Viktor Andersson kan också träna på gym.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Biologiska läkemedel har blivit allt vanligare, och de har fått stor betydelse i behandlingen av flera sjukdomar. Det handlar om så kallade målinriktade mediciner som aktiveras på rätt ställen i kroppen. Till exempel när det gäller reumatism har utvecklingen till det bättre varit hisnande.

Viktor Andersson, för närvarande Vasabo, är 28 år. Som 11-åring diagnostiserades han med reumatism, och den konventionella cancermedicin han måste ta då hade flera biverkningar.

Det var så illa att han oftast var borta från skolan en dag i veckan.

– Jag brukade ta medicinen på fredag till middagen. Under veckoslutet började jag må dåligt och på måndag mådde jag ofta väldigt, väldigt illa.

Men år 2005 fick Viktor som en av de första i Finland biologisk medicin mot reumatism. Han var då med i en testgrupp som flera läkare genomförde.

Till att börja med fick han läkemedlet i droppform, men blev så småningom resistent mot det. Efter det började han ta en modernare version.

– I dag är det en ampull, man sätter den mot huden och trycker på en knapp, och så får man tillräckligt med medicin för en vecka.

En mycket nöjd patient

Viktor har tagit ampullmedicinen i flera år och den har fungerat över förväntan - han har för det mesta inga symptom alls.

– Det biologiska läkemedlet har inte haft några som helst bieffekter och reuman påverkar inte mitt liv negativt.

Han är övertygad om att det är läkemedlet han har att tacka.

– Det har gjort det möjligt för mig att studera och jobba och att leva ett normalt liv, så på det sättet är jag nog extremt tacksam.

Viktor kan till och med träna och idrotta - men inte på toppnivå.

Som yngre tävlade han i vattenpolo på FM-nivå. Det tvingades han ändå sluta med eftersom kroppen inte klarade av att träna 10–11 gånger i veckan.

– Också nu på gymmet, om man vill träna upp maxvikt, alltså att lyfta så tungt som möjligt så kommer det alltid en gräns emot, av reuman helt enkelt, säger Viktor.

Han tillägger ändå att han kan känna av sin reumatism en aning när det är varmt och fuktigt väder, alltså vissa dagar på sommaren eller vid töväder på vintern eller våren.

– Det kan handla om en armbåge som svullnar upp lite och är lite öm en vecka eller två, men ingenting som skulle vara mer än ett litet irritationsmoment för mig.

Utan det biologiska läkemedlet skulle han sannolikt fortfarande må dåligt 2–3 dagar i veckan och ha ännu fler biverkningar.

Viktor Andersson har ryggradsreumatism men kan leva ett normalt liv tack vare biologiska läkemedel.
Bildtext Viktor tar ett läkemedel med den aktiva substansen etanercept.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Viktors upplevelse är typisk.

– 90 procent av patienterna får en en bra hjälp av de biologiska läkemedlen, och ingen av patienterna har haft riktigt allvarliga biverkningar, kommenterar Visa Honkanen, som är barnreumatolog.

Han tillägger att en reumatismpatient alltså kan känna sig helt frisk. Men om man slutar med medicineringen så börjar symptomen igen.

Visa Honkanen
Bildtext Visa Honkanen var Viktors läkare och rekommenderade år 2005 att han skulle gå med i en testgrupp med patienter som fick biologiska läkemedel.
Bild: Yle/Jari Kärkkäinen

De biologiska medicinerna tillverkas i levande celler med hjälp av DNA-teknik och innehåller läkemedelsproteiner, som aktiveras på rätt ställen i kroppen.

– De är målinriktade. Det finns några områden i kroppen som orsakar de flesta reumatismsymptomen och målet för de här biologiska medicinerna är just där, så det är därför de är så effektiva, påpekar Honkanen.

Biologiska läkemedel - det här handlar det om

- Är preparat vars aktiva substans är biologisk.
- Är målinriktade och aktiveras på rätt ställen i kroppen.
- Används nuförtiden i behandlingen av flera tidigare svårbehandlade sjukdomar.
- Har ofta bättre effekt än konventionella, kemiskt framställda läkemedel och samverkar mindre med andra läkemedel.
- Är den snabbast växande gruppen läkemedel.
- Kan t.ex. bestå av invecklade läkemedelsproteiner som har utvecklats med biotekniska metoder (kombinations-DNA-teknik).
- Den biologiska medicinen ges vanligtvis som infusion i en ven (dropp) eller som en injektion i underhudsfettet. I pillerform skulle den sönderfalla redan i magtarmkanalen.
- Skräddarsys för att fungera enligt en viss verkningsmekanism i kroppen. De kan till exempel binda sig till en viss målmolekyl eller receptor.

Källor: Läkemedelsmyndigheten Fimea, Folkpensionsanstalten FPA, Social- och hälsovårdsministeriet

Reumatiker är bara en av de grupper som kan dra nytta av biologiska mediciner. De används också i behandlingen av sjukdomar såsom diabetes och cancer, och fler sådana här läkemedel utvecklas hela tiden.

Deras framtida potential är alltså stor.

Vissa biologiska läkemedel kan kosta tusentals euro per månad, men FPA ersätter i de allra flesta fallen, så patienten behöver bara betala 605,13 euro per år (årssjälvrisken 2017).

Biologiska läkemedel står för cirka en fjärdedel av Folkpensionsanstaltens utgifter för läkemedelsersättningar.

Diskussion om artikeln