Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Busringningsapp förvirrar finländare – polisen har fått in flera anmälningar

Från 2017
Uppdaterad 21.07.2017 23:34.
Flicka använder sin smarttelefon.
Bild: Picjumbo/Viktor Hanacek

Applikationen JokesPhone har snabbt blivit populär i Finland vilket lett till att många finländare tagit emot förvirrande samtal, informerar polisen.

Med hjälp av appen kan användaren välja en färdigt inbandad busringning och sedan ringa till ett valfritt nummer.

Enligt polisen har innehållet i samtalen handlat om bland annat indrivning av obetalda elräkningar, klagomål om störande beteende i ett höghus, en beställning som inte har gjorts eller en anklagelse om att personen olovligt använder sig av en annan persons internetförbindelse.

Alla samtal har kommit från numret +358521425364.

Samtalen låter äkta

Samtalen är finskspråkiga och låter äkta. De inspelade samtalen går inte att ändra på. Då mottagaren svarat i telefonen bandar applikationen in samtalet och skickar sedan det inbandade samtalet tillbaka till personen som beställt busringningen.

Polisen har under juni och juli registrerat tiotals anmälningar, varav två har varit brottsanmälningar.

Centralkriminalpolisens nätsida Nättips har också fått in flera anmälningar om saken under sommaren. Polisen har ingen kännedom om att samtalen skulle ha använts i ett kriminellt syfte, utan säger att samtalen används för att förvirra människor.

Eftersom busringningarna orsakat oro och ångest hos mottagarna uppmanar polisen till eftertänksamhet angående användandet av appen.