Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kuivistos första FM-lopp för Akilles gav guld – tam Storbacka kan avsluta med debut

Från 2017
Uppdaterad 22.07.2017 17:33.
Sara Kuivisto, Kuortane 2017.
Bildtext Sara Kuivisto sprang sin första tävling i Borgå Akilles färger på Kalevaspelen.
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

En perfekt utförd taktik bet på finsktjeckiskan Kristiina Mäki, och Sara Kuivisto slet sig fram till FM-guldet på 1500 meter. Karin Storbacka tog ännu en medalj – men kände sig märkligt tam.

Upplägget var tydligt ända från början. Kristiina Mäki drar, Sara Kuivisto tar rygg. Ända fram till upploppet.

Då ryckte Kuivisto ifrån och spurtade in på karriärens första FM-guld på 1500 meter. På 800 meter vann hon i fjol i Uleåborg – nu förgyllde hon silvret på 1500 i Seinäjokis fredagskväll.

– Kristiina var min huvudmotståndare och jag visste att det gäller att hålla ett öga på henne – och det gick precis enligt planerna, berättar Kuivisto som klockades för 4.14,27.

– Jag kände redan på uppvärmningen att "sjutton också vad bra det känns i dag". Kalevaspelen ger mig alltid en sån himla drive. Det var roligt att springa!

Sara Kuivisto slår Zenitha Eriksson i spurten, 800 meter FM 2016.
Bildtext Kuivisto tog i fjol karriärens första Kalevaspelsguld på 800 meter framför nosen på Zenitha Eriksson.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

Detta var första gången sedan junioråren som Kuivisto överhuvudtaget lyckades besegra finsktjeckiskan Mäki, som förra sommaren kom nia på 5000 meter i EM.

– Jag hade väntat mig att hon drar hårdare på det sista varvet, men inget hände. Jag har hela tiden känt att formen är god, konstaterar Kuivisto som sedan denna säsong representerar Borgå Akilles.

Storbacka trubbig

Bakom den överlägsna tätduon korsade Karin Storbacka mållinjen som trea på tiden 4.23,42. Bronset var hennes andra raka på 1500 meter.

– Ett brons är det väl inget fel på i det här gänget, men själva löpningen var tam. Träningen har gått bra men jag hade tunga ben. Synd att jag inte fick det att fara.

Storbacka har flytt undan de värsta allergibesvären till Rovaniemi under de senaste veckorna, och har delvis lyckats, men ändå lossnade inte löpningen.

– Nä-ä. Nä, jag vet inte, funderar hon på orsakerna till tamheten. Jag har förberett mig helt som vanligt, kände mig mentalt stark och tycker inte jag borde vara nedkörd, men kanske det här öppnade kroppen.

800 eller 5000?

Storbacka gör sina sista FM-tävlingar på elitnivå. Hon kommer antagligen att ställa upp även senare, men sista chansen att tampas om Kalevaspelsmedalj nummer elva kommer i Seinäjoki under helgen.

Frågan är bara på vilken sträcka.

Karin Storbacka, stafett-FM 2017.
Bildtext Storbacka kom upp i tio individuella FM-medaljer utomhus.
Bild: Lehtikuva

Hon hade redan halvt bestämt sig för att springa den tidigare paraddistansen 800 meter, men under de senaste dagarna har 5000 meter – som hon aldrig tävlat på – börjat låta allt mer lockande.

– 800 känns tryggare men kanske det skulle passa bättre för det här huvudet just nu att testa på 5000. Jag tror jag har "pikuliten" chans till medalj på båda.

– Jag har velat fram och tillbaka med det här beslutet, men det kanske lutar lite mot 5000. Jag ska fråga några människor vad de tycker – och sen ändå bestämma själv, skrattar Storbacka.

Borgmästars halvnöjd femma

På herrarnas 1500 meter kammade Joonas Rinne hem karriärens första medalj i Kalevaspelen. Rinne klämde in sig som etta på tiden 4.10,32 närmast före Samu Mikkonen och Storbackas pojkvän Tuomo Salonen.

– Jag var ute efter medalj men ett guld är en liten överraskning också för mig. Härlig känsla, gläder sig Rinne efteråt.

Familjen Storbacka fick därmed två medaljer från 1500 meter – Karins förening IK Falken ”endast” en.

Kevin Sandell, Jimmy Finnholm, Ville Borgmästars och Simon Haglund
Bildtext Ville Borgmästars (andra fr.h.) vann för ett par veckor sedan två medaljer med Falken i stafett-FM.
Bild: Lehtikuva

Ville Borgmästars, som efter flera tunga och skadefyllda år är på väg tillbaka ordentligt, skakade på huvudet efter målgång. Borgmästars slutade femma på tiden 4.12,79. Han blev knappa två sekunder från bronset.

– Jag kände mig missnöjd när jag kom i mål, men klart man måste vara nöjd med en femte placering i FM med tanke på bakgrunden.

– Jag släppte om för många med några hundra meter kvar, men när man inte fått tillräckligt många hårda lopp har man inte rutinen. Jag har än så länge för lite träning i kroppen, men jag är åtminstone frisk igen.

Fullständiga resultat från Kalevaspelen här!

Diskussion om artikeln