Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bogdanoff och Kruger tillbaka på guldpallen: ”Alltid skönt att ta det i sista”

Från 2017
Matilda Bogdanoff, Kalevaspelen 2016.
Bildtext Längdguld för Bogdanoff efter två raka silver.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Matilda Bogdanoff vann en jämn, men inte särskilt högklassig längdfinal i Kalevaspelen. Frantz Kruger, 42, visade de yngre var skåpet ska stå.

Längdsatsningen har gett resultat för den tidigare häcklöparen Matilda Bogdanoff. Sommaren har fört med sitt ett nytt personligt rekord (635) – och nu även FM-guld.

Bogdanoff vann längdfinalen i Kalevaspelen i Seinäjoki tack vare 609 i den sista omgången. Detta var strax efter att Anne-Mari Lehtiö knuffat ner henne från ledningsposition med ett hopp på 606.

– Det fick mig lite uppstressad men jag samlade tankarna och rev fram segerhoppet. Det är alltid fint att ta det i det sista hoppet. Jag är lycklig, säger mästaren som stördes av det kyliga vädret.

– Det var överlag en svår tävling för alla och jag kände mig trög, men som tur kämpade vi fram ens lite bättre noteringar i sista omgången.

Guldet var Bogdanoffs andra i längd, det första kom 2013. De två senaste säsongerna har HIFK-hopparen placerat sig tvåa. Bronset i dag gick till Emmi Mäkinen med resultatet 596.

Krugers första FM-guld sedan 2010

I diskusringen återvände ex-sydafrikanen Frantz Kruger, 42, till den högsta FM-prispallen efter en paus på sju år. OS-bronsmedaljören från Sydney 2000 idrottar nuförtiden endast på hobbybasis, men vann ändå.

Frantz Kruger, FM 2016.
Bildtext Kruger kan fortfarande.
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

Den överlägsna ettan i Finland i sommar, hemmaföreningen Seinäjoen seudun urheilijats Pyry Niskala, misslyckades och stannade på 56,01 – över fem meter från årsbästat.

Det räckte endast till brons bakom Olli Takala (personbästa 56,55) och Kruger, som fick till sommarens längsta båge 57,35 i den fjärde omgången. Även Vasa IS-bjässens näst längsta kast hade gett guld.

Inga VM-gränser i slägga

I damernas slägga fick den erfarna mästerskapskastaren Merja Korpela för andra året på raken ge vika för en yngre utmanare. I fjol hette mästaren Inga Linna – i år Krista Tervo.

Tervo vann med resultatet 67,18 men hade ett ännu betydligt längre kast i den sista omgången, som hon dessvärre steg över. Därmed släcktes VM-drömmarna för både Tervo och Korpela, som tog silver före Johanna Salmela.

Krista Tervo, U23-EM 2017.
Bildtext Krista Tervo besegrade Merja Korpela.
Bild: Yle / Markku Rantala

I damernas kula vann Kaisa Kymäläinen guld med det personliga rekordet 15,54 före Senja Mäkitörmä och Eveliina Rouvali. Saara Nikander tog hem 10 000 meter på rekordtiden 35.07,08 med Janica Mäkelä på silver och Meri Rantanen på brons.

Tvillingledning i sjukamp

I sjukampen leder Jutta Heikkinen före tvillingsystern Hertta Heikkinen efter öppningsdagen.

Elina Kakko ligger trea strax före fem SFI-idrottare: Ida Otstavel (Pargas IF), Sanni Pajasmaa (HIFK), Jessica Rautelin (Esbo IF), Amanda Liljendal (Borgå Akilles) och Pinja Pikkupeura (HIFK).

Richard Östman från IF VOM slutade fyra i herrarnas höjd. Östman hade samma resultat (204) som trean Miro Rastas, men fler rivningar. Guldet gick till överraskningsnamnet Jesse Huttunen före Samuli Eriksson. Segerresultatet skrevs 208.

Fullständiga resultat från Kalevaspelen här!

Diskussion om artikeln