Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jeanine Nygård nappade brons med ”urusel” tid – väntade sig fosterställning

Från 2017
Jeanine Nygård, Kalevaspelen 2016.
Bildtext Jeanine Nygård följde upp silvret i fjol med brons.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Hon borde kunna springa en sekund fortare, men i Seinäjokis FM-final på 400 meter fick Jeanine Nygård nöja sig med brons. På 100 meter tangerade Samuli Samuelsson det finländska rekordet i U23-klassen.

Katri Mustola och Hilla Uusimäki har haft en tung sommar, men i Kalevaspelen räckte formen till för medalj på 400 meter.

Mustola var rentav överlägsen med segertiden 54,40 medan Uusimäki (55,44) knappt höll Jeanine Nygård (55,60) bakom sig på upploppet.

– Det var en arbetsseger, aldrig kommer de lätt de här FM-gulden. Känns mycket fint efter det här året, konstaterar mästaren Mustola.

Inte tillräckligt trött

Nygård, som förra året tog silver, blir bara missnöjdare och missnöjdare under intervjun efter loppet, då hon blickar närmare på resultatlistan.

– Tiden är ju urusel. Jag har mycket hårdare tider i mig, jag kommer ännu att springa sekunden fortare i sommar, lovar hon.

Bronset var ett absolut minimimål för Nygård, som plågats av allergibesvär under sommaren. Hon konstaterar att hon inte direkt är missnöjd – men inte nöjd heller.

– Jag vet inte riktigt hur jag ska vara. Jag tänkte att jag skulle ligga här i fosterställning nu, men jag var ju tröttare efter försöken – och så ska det inte vara. Jag får vänta bara (på första FM-guldet).

Christoffer Envall springer, 2016.
Bildtext Christoffer Envall femma i jämn final.
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

På herrarnas 400 meter segrade Ville Lampinen (48,20) i en väldigt jämn final före 17-åringen Tommi Mäkinen (48,49) och Juho Vanhala (48,78). Helsingfors IFK:s Erik Back (48,83) kom fyra och IK Falkens Christoffer Envall (48,84) femma.

Endast en hundradel skilde Back och Envall åt – Vanhala besegrade i sin tur Back med fem hundradelar. Gamlakarleby IF:s Filiph Johansson (49,24) slutade sjua.

Finländskt U23-rekord för Samuelsson

På 100 meter fortsatte Samuli Samuelsson visa upp storform. Samuelsson, som förra veckan var U23-EM-fyra på 100 meter, vann med tiden 10,30 – nytt inhemskt årsbästa och tangerat finländskt rekord i U23-klassen (med Eetu Rantala).

Även silvermedaljören Otto Ahlfors sprang nytt personbästa (10,44) medan den regerande mästaren Ville Myllymäki var trea (10,47).

– Starten och accelerationen funkade bra eftersom jag var jämsides med Otto och Ville efter 40 meter. Jag visste att min avslutning är stark och jag kände mig säker på att de inte kommer förbi på slutet.

Borgå Akilles Willem Kajander, som tillsammans med Samuelsson vann stafettbrons i U23-EM förra veckan, slutade sexa med den personliga rekordnoteringen 10,68.

Latvala mästare igen

Bland damerna blev IF Ålands Hanna Wiss endast två hundradelar från bronset. Wiss var fyra över mållinjen med tiden 11,94.

Bronset gick till Milja Thureson (11,92), silvret till Maria Räsänen (11,91) och guldet till Hanna-Maari Latvala (11,59). Segern var Latvalas sjätte på 100 meter i Kalevaspelen.

– En helt vanlig prestation. Början kanske inte fungerade så bra, jag var inte riktigt tillräckligt aggressiv, men mot slutet kom jag bra igång.

– Jag hade förväntat mig en lite bättre tid i den här vinden (+1,4 m/s), men mål nummer ett var förstås guld och det fixade sig.

Fullständiga resultat från Kalevaspelen här!

Diskussion om artikeln