Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Marcus Sandell: Full fart mot ett stenröse i skidbacken

Från 2017
Uppdaterad 14.08.2017 07:50.
Marcus Sandell
Bildtext Alpinisten Marcus Sandell siktar på vinter-OS i Sydkorea 2018.

Med full fart landade alpinåkaren Marcus Sandell i ett stenröse i skidbacken. Hans tränare såg honom studsa på stenarna innan han blev liggande. Njuren krossades, näsan bröts liksom ett flertal ben. Mjälten skadades och det blödde i magsäcken. Han var en hårsmån från döden då han blev omhändertagen på sjukhus.

Den finländska slalomstjärnan Marcus Sandell inledde sin tävlingskarriär som nittonåring. Nu tio år senare när han är 29 år har han bakom sig 94 världscupstarter, nio VM-starter, två OS-starter, otaliga topp-10-placeringar i världscupen och en junior-VM-medalj.

Allt höll på att få ett abrupt slut under ett träningsåk i Pitztal i Österrike 2009. Halvvägs nerför backen fastnade skidan i snön som fick Marcus att tappa kontrollen för en sekund och med full fart landade han mitt i ett stenröse.

Efter operationen sade en av läkarna att min karriär som skidåkare var över.

Marcus Sandell

Sandell kommer igen

Marcus var verkligen inte beredd att sluta och det tog inte länge förrän han blev frustrerad och otålig.

Det var bara tre månader till OS. Sex veckor efter operationen började Marcus försiktigt träna igen. Den opererade vänstra sidan ville överhuvudtaget inte lyda, hemoglobinet var så lågt att han nästan svimmade i knäböj och han kunde inte gå mer än 100 meter utan att pausa. Hela kroppen gjorde ont.

I januari 2010 hade han repat sig så pass bra att han blev uttagen till OS teamet.

- Det var viktigt att det fanns något som höll mig motiverad och mentalt välmående. Rehabilitering handlar ofta om vilja och motivering.

Även om jag skulle vinna Storslalom cupen, VM och några OS guld i framtiden skulle jag ändå anse att min största prestation är min comeback till OS i Vancouver efter min stora skada.

Marcus Sandell

Marcus Sandell sommarpratar i Yle Vega kl.10:03 och kl.18:03.

Marcus Sandell 2017

Programmet är inte längre tillgängligt

Ladda ner en musikfri podcast som kan även lyssnas till utomlands eller lyssna på musiken i sommarpratet.

Vegas sommarpratare 2017

Diskussion om artikeln