Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Patrik Hagman: Hur talar man om för sin son att han ska dö?

Från 2017
Uppdaterad 24.08.2017 10:55.
Patrik Hagman.

Patrik Hagman från Åbo miste sin son i cancer och kort därefter sin fru i en stroke. I ett starkt och insiktsfullt sommarprat berättar han om det här och hur han har gått vidare i livet. Det är också en sällsam berättelse, där insikten är att tålamod, vänlighet och omtanke hör till ett gott liv.

Patrik Hagman är teolog och författare i Åbo. Han var gift och hade en son. Men hela livet förändrades från den dag som han fick beskedet att Joels återkommande illamående inte berodde på en lätt hjärnskakning utan cancer.

- Den här gången kom inte döden alls som en befriare, utan som en chock, en oväntad smäll rakt i ansiktet.

Att gråta tillsammans med en annan människa hör till det vackraste som finns. Att gråta ensam är bara sorgligt.

Patrik Hagman

Nya prövningar

Prövningarna var tyvärr inte över. Patriks fru Kika fick en stroke och från den ena dagen till den andra var även hon borta.

- Dagarna efter att Kika gått bort frågade jag mig själv vem jag nu var. Om jag inte längre är Joels pappa, Kikas man, finns det då någonting alls som gör mig till mig?

Frågor och valmöjligheter

Istället för att fundera på det meningslösa i tillvaron vände Patrik sorgen till tacksamhet. Sorgen blir då en påminnelse om den kärlek och glädje som man fått dela.

Den viktigaste dygden när vi möter sjukdom och död, tror jag är tacksamheten. Givetvis inte så att jag skulle försöka vara tacksam över Joels tumör eller Kikas stroke. Jag menar tacksamhet för allt det andra som också finns i livet. Så mycket hänger på att vi när mörkret väller in i livet, förmår se ljusglimtarna. Det är det som hjälper oss navigera vidare.

Patrik Hagman

Tröst

Vad ska man säga åt den som förlorat någon älskad människa? Patriks erfarenhet är att man gärna kan säga ”Deltar i sorgen” eller använda någon liknande fras.

- Det bästa man kan säga är: ”Finns det något jag kan hjälpa dig med?”. Det kräver förstås lite av en, man kan ju få till svar att det faktiskt finns något man kunde hjälpa med. Men så är det att vara människa.

Patrik Hagman sommarpratar i Yle Vega kl.10:03 och kl.18:03.

Om sina erfarenheter och tankar om sorg skriver han i en bok som utkommer i höst.

Patrik Hagman 2017

Programmet är inte längre tillgängligt

Ladda ner en musikfri podcast eller lyssna till musiken i Patriks sommarprat.

Vegas sommarpratare 2017

Diskussion om artikeln