Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dubbla ömästaren tillbaka på sprintbanan efter sköldkörtelproblemen: ”Känns jättekul!”

Från 2017
Hanna Wiss, FM 2017.
Bildtext Hanna Wiss har nedprioriterat längdhoppet i sommar.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

Hanna Wiss har i år prioriterat det som känns roligt och ger energi. Det har visat sig vara sprinterlöpning. Nu har hon lärt känna sin kropp tillräckligt bra för att kunna hantera hälsobekymren.

Hanna Wiss åkte till Seinäjokis FM-tävlingar med fyra raka topp-6-placeringar i längdhopp. Samtidigt som längdfinalen pågick på fredagen förberedde sig åländskan dock på en annan final.

– Jag har prioriterat lite annorlunda den här våren, berättar Wiss till Yle Sporten efter en fjärdeplats på 100 meter.

– Jag har försökt tänka ”vad är det som ger mig energi?” och i och med att sprinten gått så bra och det varit så roligt, har jag märkt att just det ger mig väldigt mycket energi.

Lärt känna sin kropp

Sprinterlöpning är långt ifrån en ny upplevelse för Wiss. Hon tog FM-medalj på 200 meter både utom- och inomhus 2010, men efter det har sprintframgångarna till stort uteblivit.

Orsaken är i första hand problem med sköldkörteln, som lett till energibrist hos 26-åringen. I år har hon delvis fått bukt på bekymren.

– Jag har redan länge jobbat med att försöka förstå kroppen. Nu börjar jag känna min kropp så pass bra att jag kan hantera problemen. Samma problem finns kvar, men jag vet hur jag ska hantera dem.

– Det är mycket på grund av sköldkörteln som jag hoppat längd, så det är skönt att nu ha koll på energinivåerna så jag kan springa 200 igen. Det känns jättekul!

Ö- eller Kalevaspelen större?

De fyllda energilagren ledde till personliga rekord på både 100 och 200 meter i juni, men efter aktivt tävlande började förråden tömmas.

Wiss gjorde sex lopp plus en längdtävling på nio dagar, vilket drog ner på formen. Det täta tävlingsschemat avslutades med dubbla guld (100 meter och längd) i de internationella öspelen på Gotland.

– Man vill så mycket när det går bra, så samtidigt ångrar jag inte att jag gjorde det (tävlade mycket). Men det är klart, när det går fort ställer det också nya krav på kroppen.

Hanna-Maari Latvala och Hanna Wiss springer 100 meter, FM 2017.
Bildtext Hanna Wiss slutade fyra på 100 meter i Seinäjoki, några tiondelar bakom vinnaren Hanna-Maari Latvala.
Bild: Lehtikuva

Smäller två guld i öspelen eller en fjärdeplats i FM högre?

– Frågar du ålänningar är det absolut två guld i öspelen, skrattar Wiss. Men jag känner att det är mera motstånd här, så jag är nöjd med min fjärde plats.

Vill kunna njuta igen

Hon löpte 11,94 i både försöken och finalen i Seinäjoki, en tid hon endast underskridit två gånger i Köpenhamn i juni. Det gladde – mindre trevliga var de små baklårsbesvären som gjorde sin påminda.

– Det gjorde att jag inte riktigt kunde njuta i löpningen, vilket behövs för att kunna komma ner på rekordtider, säger Wiss som löper 200 meter på söndag.

– Först och främst vill jag att baksidorna börjar funka, men sen skulle jag gärna också springa personbästa. Jag gjorde mitt första lopp på fem år i mitten av juni och satte direkt rekord – nu vill jag putsa på det.

Diskussion om artikeln