Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bolt under tio sekunder för den första gången i år: Mycket arbete kvar

Från 2017
Usain Bolt öppnar för att springa i Tokyo 2020.
Bildtext Usain Bolt (arkivbild).
Bild: EPA / All Over Press

Med två veckor till försöksheaten på herrarnas 100 meter vid friidrotts-VM i London så imponerade inte Usain Bolt.
Sprintlegendaren vann ändå Diamond League-tävlingen i Monaco på tiden 9,95 – under tio sekunder för första gången i år.

– Jag har mycket arbete kvar, sade 30-åringen.

Vid Diamond League-galan på Stade Louis II-arenan i Monaco på fredagskvällen så vann den 30-årige jamaicanen, som tagit åtta OS-guld och elva VM-guld, på tiden 9,95 i 100-metersloppet.

Segern var långt ifrån säker, Usain Bolt var en av de sista ur startblocken och fick kämpa ända in över mållinjen till publikens jubel. Han var tre hundradelar före tvåan Isiah Young, USA, på tiden 9,98 och sju hundradelar före Akani Simbine, Sydafrika, på 10,02.

– Jag är på väg i rätt riktning, även om jag fortfarande har mycket arbete kvar, sade Usain Bolt efter tävlingen som var hans sista innan VM.

Långt från rekord

Tiden 9,95 innebar ändå att Bolt – som slog världsrekord på distansen med 9,58 vid VM i Berlin 2009 – noterade nytt årsbästa med åtta hundradelar. I juni sprang han på 10,03 i Jamaicas huvudstad Kingston.

Den regerande olympiske mästaren, som haft ryggproblem den senaste tiden, har sedan tidigare sagt att han kommer avstå 200 meter – där han innehar världsrekordet på 19,19 från VM 2009 – vid årets VM.

Men han lär troligtvis springa den korta stafetten (4x100 meter) i tävlingen som är hans sista i karriären.

"Ledsen"

– Det är en blandning av känslor, jag är glad över min karriär. Men ledsen över att den tar slut, sade Bolt.

Redan under de två första dagarna av VM i London, 4 och 5 augusti, så arrangeras herrarnas försök, semifinaler och final på 100 meter.

21-årige amerikanen Christian Coleman innehar världsårsbästat på distansen med 9,82. Bolts nyslagna årsbästa, 9,95, är blott sjunde bästa tid i år.

Text: FNB-TT

Diskussion om artikeln