Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Elisabeth Westerholms tittskåp - en hel värld av miniatyrer

Från 2017
Uppdaterad 23.07.2017 06:56.
elisabeth westerholm står i trädgården och håller ett tittskåp i händerna. Skåpet är en miniatyrmodell av ett redskapsskåp för en trädgård.
Bildtext Elisabeth Westerholm med en av sina miniatyrer, ett förråd med trädgårdsredskap.
Bild: Yle/ Axel Brink

I sommar bekantar vi oss med ett flertal österbottningar som har valt att sätta sin fritid på intressen eller hobbyer av det ovanligare slaget. Elisabeth Westerholm bor i Västerhankmo och gör tittskåp, eller miniatyrer.

- Jag är en miniatyrkreatör. Den titeln fick jag via programmet Strömsö, säger Westerholm.

Westerholm skapar sina miniatyrer av återvunnet material.

Bortglömda föremål får nya roller

Det kan vara små föremål som hon hittar på loppis eller hos sina vänner. Ett örhänge kan bli en lampa, lampan ur en projektor kan bli ett soffbord, äggkartonger kan bli en tegelvägg - kreativiteten verkar inte ha gränser.

- Saker kan ligga och gro någonstans tills jag märker att det är dags. Nu tänker jag börja med en sjöbod eller en konstateljé, men jag har ännu inte bestämt mig.

Tittskåpen kommer alltså till under en lång tid och projekten kommer till parallellt. Detalj för detalj växer de fram, och även om skåpen kan verka färdiga kan det hända att detaljer kommer till eller tas bort. Tittskåpen ska få leva lite.

Ett undangömt intresse

Westerholm har sysslat med konst och skapande nästan hela sitt liv, och hennes intresse för miniatyrer och tittskåp har på senare år tagit henne till oanade platser. Nyligen har hon både haft utställningar såväl i Vörå som på Tekniska museet i Stockholm. Exponeringen via Strömsö var positiv, menar Westerholm.

- Via Strömsö kom kontakter till andra som gör liknande saker. Visst har jag tidigare haft kontakt med andra, men nu vågar man komma ut ur skåpet, säger Westerholm.

Skapandet är mer än bara pyssel för Westerholm.

- Det ger mig andrum. Via att jag upplever att jag får ett andrum så har jag också fått den stora glädjen av att se att andra som stannar och tittar på alla små detaljer också upplever ett andrum.

Westerholm leder också en grupp vid Korsholms vuxeninstitut. Där fungerar hon mest som idéspruta för gruppen som består av människor i alla åldrar.

En otrolig detaljrikedom

Westerholms miniatyrer är fyllda till bredden med detaljer.

Hon visar upp ett växthus som är runt 30 centimeter långt, 15 djupt och 20 högt. Det rymmer blommor, buskar, stövlar, högar av gamla tidningar, söndriga gamla krukor och flaskor, varav en till och med innehåller en död fjäril. Och kanske 50 andra detaljer. På ett soffbord av glas framför en fåtölj hittar vi millimeterstora bitar av engelsk lakrits.

- Jag är väldigt stadig på handen och jag har tränat upp min finmotorik. Jag använder sällan pincett, men i bland måste jag ta till den.

ett av tittskåpen föreställer ett växthus som innehåller blommor och träd, krukor och gamla tidningar, en fotölj och ett glasbord och många andra små detaljer.
Bildtext Tre millimeter långa blad har blommorna i blomlådorna. Många blommor har även ståndare och pistiller.
Bild: Bo Westerholm

Blommorna i växthuset består av millimeterstora, unika blad. De är sammansatta blad för blad runt en pärla.

- De flesta av dem har både ståndare och pistiller inuti, säger Westerholm.

Skapandet är minst sagt tålamodskrävande, men det är ingenting som Westerholm finner jobbigt. I stället ser hon det som tålamodstränande. Men i bland kryper frustrationen fram.

- När jag inte når fram till det resultat jag vill ha, eller när jag inte hittar det material som jag hade tänkt mig. Det största problemet är kanske när jag kommer hem från ett loppis och vill börja på genast, och vardagliga sysslor först måste undan.

Ett lugn i en hektisk tid

Westerholms fysioterapeut ville låna ett av tittskåpen för att visa upp det för sina klienter.

- Skåpet gav kunderna en liten extra stund att stå och titta på alla detaljer och bara koppla av. Kanske det behövs just nu när vi har så innerligt bråttom - att stanna och titta på det lilla en liten stund som ger oss lite vila i hjärnan.

Ett annat av Westerholms tittskåp föreställer ett gammalt sovrum.

Det är detaljer som en kamin, en hatthållare, klockor och smycken som avslöjar vilket årtionde rummet pekar mot. Sovrummet är något av ett historiskt fotavtryck, som också kan fylla en nyttig funktion.

- Det kan hända att kontakten mellan barn och mor- och farföräldrar kan bli bättre via detaljerna som hör till den äldre generationen. Barnet kan undra vad någonting i tittskåpet är och på det sättet starta en dialog.

sovrummet består av säng, byrå, stol, speglar, klockor och smycken, en kamin, hattar och tavlor.
Bildtext Sovrummet är typiskt för 1940- eller 50-tal. En kännspak detalj är hatthållaren på hatthyllan.
Bild: Bo Westerholm

Om man vill ta del av Elisabeth Westerholms tittskåp så visar hon upp dem på Konstens natt i Vasa den 10 augusti mellan klockan 18 och 21 i HS Center.

Fantaster i Österbotten: Elisabeth Westerholm gör tittskåp

13:52

Vill du, eller känner du någon som passar i sommarserien Fantaster i Österbotten? Vi söker dig som är en riktig fantast inom ett ämne.

Du kanske har en specialkunskap utöver det vanliga på ett visst område eller en unik samling av någonting. En del skulle kanske säga att du är litet av en nörd, men vi väljer att kalla dig en fantast.

Vi kommer att presentera fantaster i Österbotten under åtta onsdagar mellan klockan 9 och 10 på Yle Vega.

Kontakta oss per e-post osterbotten@yle.fi eller via vår Facebook-sida Yle Österbotten och berätta varför du är en riktig fantast så kanske vi väljer att intervjua dig. Det går också att ringa 06-229 8547.

Diskussion om artikeln