Ny finländsk metod producerar näring utan jordbruk
Finländska forskare har utvecklat en metod för att producera näring utan jordbruk. Det enda som behövs är koldioxid, väte och solenergi.
Med den nya metoden tror forskarna att man kan minska hungersnöden då näringsproduktionen inte skulle vara beroende av åkrar.
Metoden som utvecklats vid Villmanstrands tekniska universitet och Teknologiska forskningscentralen VTT utnyttjar encelliga organismer. Av de encelliga organismerna kan man sedan tillverka mat till människor och foder till djur.
Det enda som behövs för att odla det encelliga proteinet i ett laboratorium är luftens koldioxid, solljus och väte. För tillfället tar det två veckor att framställa ett gram av den färdiga produkten, men forskarna tror att man inom tio år kan börja sälja produkten.
Produkten kan i framtiden likna quorn
Forskarna tror att solenergin kan utnyttjas tio gånger mer effektivt än idag då man till exempel odlar soja med hjälp av fotosyntes.
För vegetarianer är encelligt protein inte något nytt eftersom quorn är ett vanligt encelligt protein.
– I quorn är råvaran socker medan vi använder luftens koldioxid och väte. Slutprodukten kan ändå vara mycket lik quorn och kan också förädlas mer. Då kan slutprodukten likna till exempel pulled havre, säger Juha-Pekka Pitkänen, ledande forskare vid VTT.
Proteinmaskin i framtidens hem
Då alla råvaror skulle kunna tas ur luften och produktionen inte skulle vara beroende om jordmånens kvalitet skulle produktens näringsinnehåll betyda mycket för områden med hungersnöd.
– I encelliga organismer är det vanligt att hälften består av enbart protein och 20 procent av kolhydrater, säger Pitkänen.
Produktionsanläggningarna är för tillfället lika stora som kaffekoppar men tanken är att anläggningarna inom 2-3 år ska vara stora som containrar.
Pitkänen tror att även vanliga finländare i framtiden kunde ha en hushållsmaskin hemma som skulle producera det protein som behövs.
Bearbetad översättning av Yle uutisets artikel. Läs hela artikeln på finska här.
Framtiden blir grå och fylld med luft tror framtidsforskaren dr Morgaine Gaye
I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism