Mer dramatik i skolan - "Nog tusan flyger det en osynlig molotovcocktail genom klassrummet"
Matias Norrgrann, samhälls- och historielärare i Korsholms högstadium använder sig av dramatik i sin undervisning för att engagera sina elever. Han är en av de lärare som uppmärksammats i Svenska Yles satsning Alla tiders lärare.
"Jag minns hur han när han berättade om andra världskriget själv låtsades vara en soldat." Så lyder ett elevminne från 2009. En annan har skrivit att hen aldrig kommer glömma ordet "retirera" eftersom Norrgrann i klassrummet visade hur han retirerade när "ryssarna kom".
Norrgrann är själv väldigt glad och smickrad över de fina ord han kunnat läsa om sig själv i de motiveringar som kommit in till Svenska Yle.
- Man blir kanske till och med mer taggad än tidigare att fortsätta försöka göra ett bra jobb.
Dramatiken blev det vinnande konceptet
Norrgrann har också blivit utnämnd till den mest omtyckta läraren i Korsholms högstadium, och det hela sex gånger. Enligt Norrgrann är det viktigt att man själv brinner för sina ämnen samtidigt som man också är sig själv.
- Jag kommer ihåg första gången som jag undervisade och försökte kopiera min egna favoritlärare under min skoltid. Ganska snabbt märkte jag att det här inte skulle bli till någonting.
Istället blev dramatiken det vinnande konceptet för Norrgrann och eftersom han har teater som en stor hobby kändes det självklart att det också skulle få finnas med som en del av hans undervisning.
- Är det en Molotovcocktail man pratar om så nog tusan flyger det en osynlig Molotovcocktail genom rummet. Och ibland släcker jag lampan eller sätter mig på golvet. Eller pratar med lågmäld röst ena stunden för att sedan höja volymen.
Norrgrann menar att variationen i sig är viktig.
- När man märker att det börjar bli jämntjockt måste man bryta mönstret. Variera undervisningen helt enkelt.
Man måste ge publiken det de kom för
Man kan fråga sig hur Norrgrann orkar leverera dag ut och dag in. Norrgrann svarar genom att dra paralleller till teatern.
- Hur trött och led man än skulle vara för tillfället när man går in på en teaterscen så måste man ge publiken det de har kommit dit för. Och det låter kanske överdrivet, men så ser jag också på mina lektioner.
isning så hur i hela friden skulle det kunna tända till för eleverna? Det måste nog också synas att det här gillar farbror Matias att göra.
Mer nätmobbning
Matias Norrgrann har även engagerat sig i arbetet mot mobbning. Han menar att det blir allt mindre av den traditionella mobbningen som sker ansikte mot ansikte.
Samtidigt växer fenomenet mobbning på nätet och i sociala medier. Och den har blivit mycket mer personlig.
- Respekten för varandras privatliv verkar ha blivit sämre. Mobbning kan ske dygnet runt nu för tiden och på väldigt obehagliga sätt. Ibland får man som klassföreståndare inte ens veta vad som hänt förrän ett år senare. Och då kan man omöjligtvis ingripa.
Vad gäller mobbningen i skolorna säger Norrgrann att man ändå ännu varit lyckligt lottade i Korsholms högstadium.
- Mycket beror nog på vår rektor och vice rektor som är duktiga på att ingripa när någonting sker.
Förklara om du blivit arg
Norrgranns tips till nya lärare är att hitta en stil som hen själv känner sig bekväm med.
- Testa nya saker. Det som inte fungerar skrotar du och det som fungerar bygger du vidare på.
- Visa också att du bryr dig, att du hör vad eleven sagt eller såg vad hen gjort. Och beröm när det är på plats.
Om man någon gång blir arg eller frustrerad i klassrummet så säger Norrgrann att det är viktigt att förklara varför man blivit arg.
- Annars kan det riskera att hänga med länge, att "jaha, det är en grinig farbror det här".
Med variation kommer man långt
Variation är ändå det som Norrgrann tror påverkar mest. Och där finns många möjligheter som har med röstläge att göra eller hur läraren rör sig i klassrummet - eller med att ibland spela lite musik- och videoklipp under lektionen.
- Själv har jag vissa trumfkort jag ofta brukar köra med. Såsom att alltid spela låten One av Metallica när vi ska prata om första världskriget eller Ra Ra Rasputin om vi kommer till Nikolaj II. Det brukar fungera bra.
