Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Osäkert om Polens president kommer att godkänna den omstridda lagen om Högsta domstolen

Från 2017
Både barn och vuxna deltog i fredagens demonstration i Warszawa mot lagförslaget om Högsta domstolen.
Bildtext Både barn och vuxna deltog i fredagens demonstration i Warszawa mot lagförslaget om Högsta domstolen.
Bild: EPA/RAFAL GUZ POLAND OUT

I huvudstaden Warszawa och på flera andra håll i Polen samlas människor till nya demonstrationer också på lördagen mot det kontroversiella lagförslaget om Högsta domstolen. Lagförslaget godkändes av senaten natten till lördagen, men det är inte säkert att det kommer att skrivas under av landets president.

President Andrzej Duda ser motsättningar i det lagförslag som parlamentets överhus, senaten, godkände i natt. Det meddelade Dudas talesman Adrzej Lapinski på lördag eftermiddag.

Duda har 21 dagar på sig att skriva under lagförslaget. Utan hans underskrift träder den kontroversiella lagen inte i kraft.

Trots att Duda kommer från det styrande, nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa (PiS), så verkar det alltså inte säkert att han kommer att ge sin välsignelse åt PiS:s senaste, hårt kritiserade, initiativ.

Demonstrationerna har pågått hela veckan

Det styrande partiets senatorer röstade igenom lagförslaget om Högsta domstolen natten till lördagen. Det innebär att alla nuvarande domare i Högsta domstolen - utom de som handplockas av justitieministern - ska tvingas i pension och sedan får justitieministern rätt att utse nya HD-domare.

Det skulle vara den senaste av en rad förändringar som ökar den politiska kontrollen över det polska rättsväsendet.

Demonstranter med gravljus utanför Högsta domstolen i Warszawa på lördag kväll 21.7.2017
Bildtext Demonstranter med gravljus utanför Högsta domstolen i Warszawa på lördag kväll.
Bild: AFP / Lehtikuva

Protesterna mot förändringarna i rättssystemet har pågått hela veckan i Polen.

På lördagen demonstrerade åter igen tiotusentals människor i Warszawa mot den utveckling som de ser som ett hot mot demokratin.

Då senaten hade godkänt lagförslaget fortsatte demonstrationerna med ljusvakor och tältläger.

Det förekom demonstrationer i en lång rad polska städer och byar och de kommer alltså att fortsätta under veckoslutet, med uppmaningar till Duda om att bromsa lagförslagen.

Demonstranter i Poznan på lördag kväll. 21.7.2017
Bildtext Demonstranter i Poznan på lördag kväll.
Bild: EPA/Jakub Kaczmarczyk

PiS hävdar att förändringarna är nödvändiga för att effektivisera rättsväsendet och för att göra det lättare att utkräva ansvar av domarna. Dessutom menar PiS att regeringen vill försäkra sig om att domarna och domstolarna tjänar "hela folket" och inte bara en "elit".

Oppositionen och EU anser att lagarna urholkar domstolarnas oberoende och är ännu ett steg mot auktoritarism.

Orbán talar om "EU-inkvisitionens offensiv"

EU-kommissionen har gett Polen en vecka på sig att skrinlägga de kontroversiella lagarna om rättssystemet, annars hotas Polen av sanktioner.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán tog åter igen PiS och den polska regeringen i försvar på lördagen.

– EU-inkvisitionens offensiv mot Polen kommer aldrig att lyckas, eftersom Ungern kommer att utnyttja alla lagliga medel inom EU för att visa solidaritet med polackerna, sade Orbán i ett tal på lördagen.

Polens premiärminister Beata Szydło och Ungerns premiärminister Viktor Orbán under Visegrádgruppens möte i Budapest 4.7.2017.
Bildtext Polens premiärminister Beata Szydło och Ungerns premiärminister Viktor Orbán under Visegrádgruppens möte i Budapest 4.7.2017.
Bild: EPA/Szilard Koszticsak