Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Conny Karlsson behöver idiotiska utmaningar – efter Vasaloppet väntar veteran-EM och Vätternrundan

Från 2017
Conny Karlsson, FM 2017.
Bildtext Conny Karlsson tog sig enkelt vidare till final i sin första FM-tävling.
Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press

I Seinäjoki tar en lång FM-karriär i dag slut, då Conny Karlsson en tjugonde och sista gång ställer upp i Kalevaspelen. Den 41-åriga tidigare elitkulstötaren sätter snart punkt – men först ska han fullborda en mästerskapstrippel.

Andra intressen har allt mer tagit över, men Conny Karlsson är fortfarande en mycket bekant figur vid inhemska kulringar. Nu har det ändå blivit dags att sätta punkt.

Efter Kalevspelsdebuten som 18-åring i Tusby 1994 har karriären fört med sig bland annat tretton FM-medaljer (åtta utomhus), U23-EM-guld och sju internationella seniormästerskap.

– Att stöta kula och få ut allt man har i kroppen kräver så pass mycket att man inte riktigt vill lägga så mycket tid ner på det mera.

Gammal kropp vaknar sakta

Karlssons elitkarriär tog abrupt slut på grund allvarliga hälsoproblem våren 2007. Han har ändå kunnat fortsätta idrotta och bland annat skidat Vasaloppet fyra gånger.

– Efter Vasaloppet i våras har jag igen bara tränat kulstötning, och det har känts som om det räcker en evighet innan man får kroppen igång, det är långsamt och trögt, säger Karlsson efter FM-kvalet som gav finalplats med årsbästat 16,43.

– Nu när det känns någorlunda bra är det roligt, men de roliga stunderna är alltför korta för att man ska orka kämpa på. Jag gillar att tävla, men det är jobbet innan som smakar trä.

Tävlingsnerven inget som försvinner

Den Dragsfjärdsbördiga Ekenäsbon har gjort en sista kulsatsning med tanke på veteran-EM i Danmark nästa vecka. Han övervägde att avsluta den aktiva karriären i samband med veteran-VM i Australien i fjol, men resan skulle blivit för dyr.

Nu åker han i stället med guld i tankarna till Århus.

– När jag efter min operation märkte att jag kan stöta kula igen fick jag för mig att jag också vill tävla i ett veteranmästerskap. Då skulle jag ha varit på internationella stortävlingar såväl som junior, senior som veteran.

– Det råkar dessutom nu bli 20 år sen jag vann junior-EM. Det skulle vara passligt att lägga punkt med ett guld i veteran-EM 20 år senare.

Conny Karlsson, FM 2017.
Bildtext Inte mycket kvar på Karlssons kulkarriär.
Bild: Lehtikuva

Finns det fortfarande samma tävlingsnerv som tidigare?

– Nog finns den kvar, jo, inte tror jag man tappar den. En bra stöt som flyger 17 meter i dag känns lika bra som 20,78 (personbästa från 2001) när kulan lämnar handen – det är bara att gubben är lite långsammare.

– Men allt är nog i princip lika. Tävlingshuvudet är väl nånting som man haft som barnsben och säkert kommer att bära med sig ända in i graven.

”Väldigt dålig motionär”

Det tävlingshuvudet har även fört in Karlsson i mer oväntade tävlingsdräkter. Nästa sommar ska han följa upp Vasaloppet med en annan svensk långloppklassiker: Vätternrundan på cykel.

– Jag har märkt att jag är en väldigt dålig motionär. Jag kan inte motionera bara för att det är bra för min kropp, utan jag måste hitta på en massa idiotiska utmaningar som gör att jag är tvungen att dra mig ut på länk.

Cyklingen har fungerat som ett gott grundträningskomplement till skidåkningen om somrarna. Nu gav äntligen cykelkompisarnas envisa försök att värva med Karlsson till loppet över 300 kilometer resultat.

– Vätternrundan har kommit på tal flera gånger och de har försökt lura med mig redan länge, men nu gav jag upp och anmälde mig. Vi får nu se vad det blir.

Conny Karlsson gör sin sista FM-kultävling i Kalevaspelens final på lördag klockan 18.05.

Diskussion om artikeln