Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tall Ships Races blev en folktät folkfest

Från 2017
Uppdaterad 22.07.2017 20:01.
Besökare på Tall Ships Races
Bild: Yle/Lina Frisk.

Finlands största evenemang i sommar lockade sjöfolk från när och fjärran. Tall Ships Races firade Finlands 100-årsjubileum med enorma segelfartyg och solsken vid Aura å i Åbo.

- Se ett sjörövarskepp, utbrister en ung besökare och pekar mot ett ryskt segelfartyg som är förtöjt vid Aura å.

Det är bara ett av många i den långa raden av fartyg som sträcker sig längs med hela åstranden under veckoslutet. Många av dem är de facto snarlika de fartyg man brukar se i filmer och sagoböcker.

Kajsa Varjonen och Olivia Franck står och beundrar det ryska segelfartyget Shtandart. När Yle Åboland träffar dem har damerna precis hjälpt en i besättningen från att falla i vattnet.

- Hon var lite optimistisk och skulle gå från båtkanten till bryggan med kaffekopp i handen. Då fick vi hjälpa till lite. Men hon föll inte som tur var, säger Franck.

Olivia Franck och Kajsa Varjonen.
Bildtext Olivia Franck och Kajsa Varjonen.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Shtandart är en replika av en rysk fregatt, och en av orsakerna till att Varjonen och Franck tog sig till åstranden på lördagen.

- Jag skulle kunna stå och titta på det här fartyget hur länge som helst. Det var det här jag kom för att se på. Jag är väldigt intresserad av historia. Allting historiskt är intressant, säger Varjonen.

Inget man ser varje dag

Varjonen är Åbobo men Frack bor numera i London och har kommit för att hälsa på sin vän. De passade därför på att ta sig till åstranden i god tid på lördagen.

- Tillsvidare har vi inte hunnit göra så mycket. Vi har tagit en kaffe och köat till säkerhetskontrollen. Kön var jättelång, säger Franck.

Tall Ship's Races i Åbo.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Båda är överens om att det syns i hela staden att Åbo har fler besökare än vanligt det här veckoslutet. Och att stadsbilden är förgylld med extra välklätt folk.

- Det har verkligen märkts av att det är mycket människor här. Det är en massa folk överallt, plus all besättning man ser på stan som sticker ut i sina uniformer. Det uppskattas, säger Varjonen och tillägger att det uniformsklädda folket är mycket stiligt.

Det går långsamt att ta sig fram längs med stranden på grund av folkmassorna redan på förmiddagen. Många tar del av den ovanliga synen.

- Det är en mäktig syn när man ser på håll bara massor av master och stora båtar. Det är ju väldigt speciellt. Det kommer nog alltid mycket folk om det är något speciellt på gång. Det är inget man ser varje dag.

;;1;0;]

Mycket folk betyder också långa köer till de båtar som är öppna för allmänheten.

- Jag skulle gärna gå ombord på någon båt, men det beror lite på köerna. Jag skulle speciellt vilja gå ombord här på Shtandart. Det har skrivits mycket och varit mycket tal om den. Men här är massor av jättefina båtar, så vilken som helst egentligen, säger Varjonen.

- Jag gillar också de historiska båtarna som ser lite äldre ut. Men köerna är lite jobbiga. Dessutom är det lite krångligt när man ska tillbaka på samma landgång, säger Franck.

Ombord på svenska marinens fartyg

Segelfartyg från både när och fjärran har kommit till Åbo för att delta i segelträffen. Bland annat är svenska marinen på plats. Malin Eriksson är andra skeppare på HMS Gladan som är svenska marinens övningsfartyg. De kom till Åbo på torsdag kväll.

- Vi är här för att delta dels i Tall Ships Race-träffen, men också med anledning av Finlands 100-årsjubileum.

Malin Eriksson.
Bildtext Malin Eriksson.
Bild: Yle/Lina Frisk.

HMS Gladan är ett tvåmastat segelfartyg med gaffelsegel. Ombord har de 22 elever från Sjövärnskåren samt 12 anställda ombord.

- Båten är 70 år gammal men är utmärkt att segla med. Här kan man se hur marinen har utbildat sina kadetter i 70 år, säger Eriksson.

På lördagen mellan 13 och 16 fick allmänheten bekanta sig närmare med segelfartyget HMS Gladan. Några minuter innan öppning har det bildats en lång kö vid bryggan. Det är många som väntar ivrigt på att få stiga ombord och hälsa på gästerna från Sverige.

- Vi kommer visa upp lite saker som vi gör. Tredje skepparen sitter och gör lusplattingar som är ett hantverk som vi lindar kring vajrar för att de inte ska skava på seglet. Några kommer bland annat att jobba uppe i riggen och göra lite reparationer, så har man något att titta på när man går runt här ombord.

Några modiga i besättningen har klättrar upp i masten som är 32 meter hög.

Besättningen på HSM Gladan reparerar masten.
Bildtext Några modiga i besättningen har klättrat upp i masten.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Enligt Eriksson är höjdskräck inget hinder för att klättra upp för masten.

- Man vänjer sig. Men man måste vara modig och utmana sin höjdrädsla.

HMS Gladan.
Bildtext På lördagen fick man stiga ombord på svenska marinens övningsfartyg HMS Gladan.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Segelfartygen lossar ankar på söndag klockan 14 och styr mot Utö. Segelparaden kan ses på Erstan mellan klockan 14.30 och 18.

Från Utö styr skeppen sedan mot Klaipeda i Litauen. Tävlingen avslutas i Szczecin i Polen.

Tall Ships Races ordnas varje år och vart fjärde år på Östersjön.

Diskussion om artikeln