Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Korsholmspolitiker i hätsk debatt om fusionsfrågan

Från 2017
Uppdaterad 25.01.2018 08:46.
Replotbron
Bildtext Replotbron i Korsholm.
Bild: Yle/Roger Källman

Sedan några dagar tillbaka pågår en livlig debatt i sociala medier mellan förtroendevalda i Korsholm. Frågan om fusionsförhandlingar med Vasa delar kommunens största parti SFP, och stämningen mellan de två lägren verkar nu sämre än på länge.

- Jag är mycket häpen över hätskheten och tonfallet, säger Carola Lithén som är kommunfullmäktigeordförande i Korsholm.

Debatten pågår på Lithéns facebooksida och är öppen för vem som helst att gå in och läsa. Närmare 200 inlägg har gjorts sedan diskussionen startade med att Lithén publicerade en insändare i fusionsfrågan som hon skrivit till Vasabladet.

- Det jag skrev var ju ett genmäle som jag tyckte behövdes eftersom en annan skribent påstod att vi i Korsholm har en växande majoritet som är för en fusion med Vasa, men det finns ingen mätning som visar att det skulle vara så. Tvärtom så var fusionsförespråkarna i klar minoritet senast som det här utreddes, säger Lithén.

Nyttigt?

Carola Lithén säger att hon aldrig hade kunnat förutspå att en dylik debatt skulle uppstå, mitt under semestertider dessutom.

- Kanske det kalla vädret gör att vi har tid att sitta framför datorn? säger Lithén med ett skratt.

Carola Lithén i Yle Österbottens nyhetslandskap.
Bildtext Carola Lithén.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Hon är ändå inte rädd för att tonfallet från den här debatten ska följa med in i fullmäktigesalen i höst.

- Nej, det tror jag inte. Och kanske det på sätt och vis är nyttigt att vi skriver av oss ilskan nu, så håller vi oss till sak sen när det gäller i höst. Dessutom är det ju upp till mig att hålla i ordförandeklubban så att diskussionen i salen hålls saklig.

Tagga ner

En som är mer bekymrad över den vändning debatten har tagit är Linda Ahlbäck, ny gruppordförande för SFP i Korsholm. Hon valde att gå med i debatten på facebook genom ett inlägg där hon ber de övriga deltagarna tagga ner.

- Jag tycker inte alls om det här tonfallet och bad därför andra att försöka föra debatt utan att trycka ner andra. Jag tror inte att den här typen av tonfall för någon som helst fråga framåt, det man skrivit blir faktiskt kvar online i all sin fulhet, säger Ahlbäck.

Hur svår är din uppgift som relativt ny i politiken och nu som ordförande i en såhärpass splittrad grupp?

- Min uppgift är definitivt utmanande och jag upplever att det i viss mån är svårt att hålla distans. Men samtidigt tror jag kanske att det kan vara en fördel att jag är en nykomling för möjligen kan jag få andra att förstå att vi behöver tänka efter i lugn och ro, och framför allt få fakta och sak presenterade för oss innan vi springer iväg.

Bekymrade kommuninvånare

Den eldfängda debatten har inte gått korsholmarna förbi, som en och annan har vågat sig in i diskussionen för att ifrågasätta det hela. Man skriver exempelvis att nivån på diskussionen är skrämmande och undrar om en intern debatt bland de folkinvalda sfp-representanterna verkligen ska se ut såhär.

Linda Ahlbäck är delvis inne på samma linje.

- Det är ju faktiskt lite ledsamt eftersom vi beslutsfattare ändå har en annan i insyn i de här frågorna, vilket kanske inte syns just nu då man går in och läser.

Samtidigt får man lätt uppfattningen att beslutsfattarna inom SFP-gruppen är mer splittrade än någonsin och att stämningen försämrats drastiskt. Men den bilden är felaktig, tycker fullmäktigeledamoten Samuel Broman.

- Det har nog alltid varit såhär tufft. SFP är ett så stort parti i Korsholm och det är vardag att folk tycker olika, och jag tycker också att vi får bättre beslut om vi kan ventilera saker ur flera synvinklar, säger Broman.

Samuel Broman och Linda Ahlbeck från Korsholmsfullmäktige.
Bildtext Samuel Broman och Linda Ahlbäck.
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Broman är inte orolig för dålig stämning när det gäller för gruppens medlemmar att diskutera och fatta beslut i olika frågor framöver.

- Nej, det är jag inte. Man måste ju kunna skilja på sak och person, och i fullmäktigesalen debatterar vi sak.

Hemorten en hjärtesak

Varför är då fusionsfrågan så svår att den får igång de förtroendevalda till en dylik debatt? Där är Carola Lithén, Linda Ahlbäck och Samuel Broman av samma åsikt, trots att de representerar olika läger i frågan.

Lithén hör till dem som värnar om ett självständigt Korsholm tills hon ser klara och tydliga argument för varför invånarna i kranskommunen skulle få det bättre genom att gå samman med Vasa. Broman igen är klart för att inleda fusionsförhandlingar så att man får fram för- och nackdelar med en eventuell fusion, medan Ahlbäck har gjort sig känd som en diplomat som vill skynda långsamt i frågan.

Det handlar enligt dem alla om att hemorten är en hjärtesak.

- Det är känsligt när det gäller ens hemort och en plats man tycker om helt enkelt, säger Ahlbäck.

- Och dessutom vet de flesta förtroendevalda att frågan också väcker starka känslor hos invånarna och väljarna, säger Lithén.

- Men därför borde det vara en självklarhet att vi åtminstone utreder vad vi skulle ha att vinna eller förlora på en samgång, säger Broman.

- Jag är övertygad om att vi alla har samma slutmål, det vill säga att den här kustremsan ska vara så bra som möjligt att bo på, just nu är vi bara lite oense om hur vi ska göra det, säger Ahlbäck.

Svedjehamn
Bildtext En stor del av Korsholm är skärgård.
Bild: Yle/Åsa Svarvar

Frågan om Korsholm borde inleda fusionsförhandlingar med Vasa stad kommer i september upp i kommunfullmäktige som svar på en motion.

Diskussion om artikeln