Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den franska vinskörden i fara - kan bli historiskt dålig

Från 2017
Vinskörd i södra Frankrike.
Bildtext Vinskörd i södra Frankrike.
Bild: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Det franska jordbruksministeriet beskriver årets skörd som "historiskt dålig". Den förväntas till och med bli sämre än katastrofåret 1991 då vinskörden drabbades av frost.

Ministeriet beräknar att skörden i augusti-oktober kommer att bli cirka 16 procent mindre än skördarna under de fem senaste åren i genomsnitt. Skörden beräknas bli 17 procent mindre än i fjol.

Den dåliga vinskörden beror främst på att vädret har varit ovanligt kyligt, vilket har förstört vinrankor på många håll i sydvästra Frankrike. Till exempel det berömda vindistriktet Bordeaux, men också Alsace i den nordöstra delen av landet, har drabbats av svalt väder.

Vinodlingarna vid Medelhavet har däremot drabbats av ett annat väderproblem, där har vindruvorna inte hunnit växa till sig ordentligt på grund av vind och regn.

25 procent försäkrade mot dåligt väder

Sommeliererna har ändå lite is i magen och upprepar det gamla vindordspråket: augusti gör druvorna, september gör vinerna.

- Det är fortfarande för tidigt att dra några slutsatser om kvalitén på årets viner, det beror på vädret fram till skörden, säger Phillippe Faure-Brac som utsågs till världens bästa sommelier 1992.

Enligt Faure-Brac är väderförhållandena för tillfället inte alls så dåliga men han medger att mängderna från årets skörd garanterat kommer att leda till ekonomiska svårigheter för en del producenter.

Vinskörd i Frankrike.
Bild: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

En del vingårdar har ett reservsystem där de medvetet väljer att spara en del av skörden som en försäkring till nästa år. Det här gäller till exempel de som producerar Chablis eller Champagne.

Men alla regioner tillämpar inte samma system och bara runt 25 procent av vinodlarna i Frankrike är försäkrade mot dåligt väder.

Vingårdar med ett litet lager och kapital kommer att befinna sig i en svår situation i år, säger Bernard Farges, ordförande för den nationella kontrollkommittén AOP/AOC.

Källa: AFP, FNB

Diskussion om artikeln