Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Posten har svårt att hantera alla försändelser från Kina

Från 2017
Uppdaterad 23.07.2017 13:58.
Postens logistikcentral i Lundo.
Bild: Yle/Jesper Alm.

Posten och Tullen sätts på prov i och med den tilltagande näthandeln utomlandsifrån. Extra mycket ökar breven och paketförsändelserna från Kina, uppger Yle Uutiset.

Produkter som kostar en euro och som skickas hem för en euro lockar allt fler finländska nätkunder. Största delen av produkterna från Kina är piratkopior.

Populära saker att beställa är bland annat kosmetika, klädesplagg, skor, mobiltelefonsdelar och inredningsprylar.

Sorteringen blir en dyr affär

Försändelserna är enligt Posten ofta en utmaning på grund av deras ojämna och konstiga former. Försändelser som postats som brev kan innehålla exempelvis inredningsprylar.

- Det är fråga om till formen obestämbara påsar och knyten på vilka man klistrat adressuppgifterna på endera sidan. Det gör att de måste sorteras manuellt då normala brev sorteras maskinellt, säger direktören för Postens brevservice Kaj Kulp.

Enligt Kulp blir kostnaderna högre för Posten än vad man får i ersättning. Posten får en distributionsersättning för postförsändelser utomlandsifrån, men summan täcker inte alltid de förverkligade utgifterna.

Postkongressen besluter vart fjärde år om tariffer och ersättningar.

- Vi talar om 15 miljoner försändelser för Finlands del, så det är inte fråga om någon betydelselös penningsumma, säger Kulp.

Det kostar några tiotals cent att skicka en produkt från Kina till Finland, men priset är mångdubbelt då produkten sänds tillbaka.

Tullen kämpar med förfalskningar och olagliga produkter

Också vid Tullen har man noterat det ökade antalet försändelser från Kina. Försändelserna bokförs inte så någon exakt siffra kan Tullen inte ange.

– Men det är nog en ansenlig del av försändelserna som är från Kina. Mängden som kommer därifrån till Finland, alternativt från Kina till Finland via Ryssland, har ökat enormt, säger tulliöverinspektör Kirsi Taipale från Flygtullen.

Per flyg anländer 46 miljoner paket på minst två kilo till Finland varje år. Mängden är enorm med tanke på att Tullen borde upptäcka förfalskningar och andra olagliga produkter.

Tullen beslagtar i synnerhet mediciner och vitaminer.

Taipale påpekar att man inte får beställa mediciner per post från områden utanför EES till Finland, även om man har giltigt recept för medicinerna.

Texten baserar sig på en artikel av Merja Siirilä/Yle Uutiset

Diskussion om artikeln