Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fjärde loppet på nya distansen gav överlägset FM-guld för Jonna Berghem: ”Helt supernajs!"

Från 2017
Jonna Berghem, FM 2017.
Bildtext Jonna Berghem tog sitt första FM-guld utomhus.
Bild: Lehtikuva

Efter ett år omgärdat av omvälvningar var Jonna Berghem i en klass för sig på den fortfarande något ovana sträckan 400 meter häck i Kalevaspelen.

Jonna Berghem reste upp till Seinäjoki med endast två lopp på 400 meter häck – i karriären. Hon bytte huvuddistans inför säsongen och fick genast utdelning med ett ohotat FM-guld.

– Det smakar nog jättebra. Inte hade jag trott att det skulle gå såhär bra genast första året jag prövar på det här. Helt supernajs!

Hangö IK-löparen vann med tiden 58,05 och förbättrade därmed sitt personliga rekord med 35 hundradelar. Hon besegrade tvåan Eveliina Määttänen med en knapp halvsekund. Emma Koistinen tog brons.

Hade du väntat dig att du skulle vara såhär överlägsen?

– Nä, det hade jag faktiskt inte, jag var lite förvånad, svarar Berghem. Men jag visste att jag har möjlighet att knipa mitt personbästa och därmed att vinna.

Berghem hoppades underskrida tiden 57,90, som hade satts upp som resultatgräns för Universiaden i Taipei senare i sommar. Det fanns mer att ge, men det får ske senare, konstaterar 24-åringen.

Inte ännu hemma

Medaljen var Berghems fjärde i Kalevaspelen. Förra året tog hon brons såväl på 200 som 400 meter, och 2013 blev det silver på tvåhundringen.

Berghem, 24, var i tiderna ett storlöfte på 100 meter häck och sprang till exempel final i U20-VM för fem år sedan. Sedan dess har trilskande baklår praktiskt taget satt punkt för ordentlig häcklöpning.

Nu är hon tillbaka – men på en fyra gånger längre distans.

– Inte kan jag riktigt ännu kalla mig hemma här. Allt som är över 200 meter tycker jag är för långt, men nog blir jag van vid det i nåt skede. Jag tycker ändå det här är roligare än 400 slätt, det finns lite att tänka på.

Hur mycket jobb krävs fortfarande och hur länge tar det innan du kan kalla dig en fullfjädrad löpare på 400 meter häck?

– Nog tror jag det åtminstone tar ett till två år för att få grunden. Det finns jobb att göra. Jag har sprintbakgrund och orkar inte till exempel tävla på både 400 och 400 häck här i Kalevaspelen, det blir för mycket.

– Men jag har kommit jättebra igång med Petra Stenman, hon har gjort ett jättebra jobb och det får jag vara tacksam över.

Stenman har hämtat mycket

Året har fört med sig flera förändringar för Jonna Berghem. Förutom huvuddistans bytte hon efter förra säsongen tränare till Atte Pettinenbara för att skifta över till Petra Stenman i maj.

– Nog har det ju varit ett jobbigt år på det sättet, det kommer så mycket nytt när man byter tränare. Dessutom har jag kämpat på med baklåret som också orkar krångla, men på 400 känns det inte.

Hur roligt är det att igen kunna tävla i häcklöpning?

– Nog är det roligt. Många har ju sagt att 400 häck är min gren, och nog har jag också själv gissat att det kommer att gå så till slut.

– Jag är jättenöjd att det gick såhär bra. Det är nog helt superkul nu!

Fullständiga resultat från Kalevaspelen hittas här.

Diskussion om artikeln