Känslig it-skandal kan leda till regeringskris i Sverige
Flera partiledare i Sverige är öppna för en misstroendeförklaring mot en eller flera ministrar i den svenska regeringen. De senaste dagarna har rapporter om att känslig information från landets transportstyrelse kommit i utländska händer dominerat det svenska nyhetsflödet.
Det hela handlar om att Transportstyrelsen i Sverige lät tekniker i Tjeckien, som inte var säkerhetsprövade, ta hand om känslig och sekretessbelagd information. Varken Säpo eller Transportstyrelsen hade därmed kontroll på exakt vem som hade tillgång till informationen.
2015 beslöt Transportstyrelsen att företaget IBM skulle ta över myndighetens datadrift. Tidigare var det Trafikverket som ansvarade för systemet. Men överföringen till IBM skedde för snabbt.
Bland annat hela det svenska körkortsregistret och information om broar, tunnelbana, vägar, hamnar och försvaret fanns tillgängligt för personal utanför Sverige.
Datateknikerna hade full tillgång till databaserna och kunde gå in och kopiera filer och sedan sopa igen spåren i de så kallade loggarna.
I januari i år avgick Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren och i juli framkom det att hon i hemlighet utretts för att ha röjt sekretessbelagda uppgifter, skriver SVT.
Svenska agenters identitet kan ha avslöjats
På lördagen rapporterade Dagens Nyheter att till och med svenska agenter utomlands och i Sverige med skyddad identitet kan ha fått sina identiteter röjda på grund av it-skandalen.
Infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman fick för sin del information om läget för flera månader sedan. Men det är oklart om någon av dem vidtog några åtgärder och i så fall vilka.
Ygeman kommer att höras av riksdagens justitieutskott på tisdag. Utskottets ordförande Tomas Tobé säger att det kan vara en av de största skandalerna i modern tid.
Statsminister Stefan Löfven har konsekvent vägrat att kommentera saken och i stället hänvisat till den ansvariga ministern.
På söndag kväll uttalade sig slutligen Löfven och kallade händelsen för ett haveri.
- Regeringen har därför bytt ut ledningen för myndigheten och säkerställt att berörda myndigheter har vidtagit åtgärder för att begränsa skadeverkningarna.
I övrigt har Löfven meddelat att han ger vidare kommentarer i samband med en pressträff på måndag.
Löfven, Johansson och Ygeman är alla anmälda till Konstitutionsutskottet där de ska höras om sitt agerande, skriver DN.
"Graverande"
Oppositionen med Alliansen i spetsen, samt Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna kräver att regeringen ställs till svars och utesluter inte en misstroendeförklaring.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf skriver på Twitter att informationsläckan är graverande och kan få konsekvenser för enskilda som drabbats och för Sveriges säkerhet.
Liberalernas ledare Jan Björklund kallar informationsläckan allvarlig.
Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt säger att en omröstning kan bli aktuell om regeringen inte kan förklara händelsen på ett bra sätt.
35 riksdagsledamöter måste underteckna en begäran om omröstning. För att riksdagen ska kunna förklara sitt misstroende måste minst 175 ledamöter rösta för förslaget. I Sveriges riksdag sitter 349 ledamöter.
SVT:s politiska kommentator Mats Knutson bedömer att åtminstone inrikesminister Anders Ygemans och infrastrukturminister Anna Johanssons ministerportföljer är i fara. Om it-affären fortsätter att växa går inte ens statsministern säker, skriver Knutson.
Källor: SVT, Dagens Nyheter, Sveriges Radio, Aftonbladet, Yle Uutiset