Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skadeläget i friidrotten oroar: ”Skulle inte få hända”

Från 2017
Uppdaterad 24.07.2017 13:40.
Wilma Murto.
Bildtext Svåra skadebekymmer har plågat Wilma Murto i år.
Bild: Lehtikuva

Wilma Murto, Antti Ruuskanen, Nooralotta Neziri … listan med skadade finländska toppnamn kunde lätt göras längre. Så borde det inte vara. Man borde ta tag i sakerna i god tid, säger Yle Sportens expertkommentator Mikael Ylöstalo.

Skador, skador och mera skador. Flera finländska toppidrottare har tvingats lämna återbud till VM i London – för vissa har hela säsongen förstörts.

Wilma Murto meddelade på veckoslutet att hon står över stavtävlingen i VM, häcklöparen Nooralotta Neziri har kastat in handduken – och spjuthoppet Antti Ruuskanens axel håller inte för tävling.

Nooralotta Neziri.
Bildtext Neziri bytte tränare i somras och ställde sedan in säsongen.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Mikael Ylöstalo är missnöjd med situationen.

– Många av friidrottstopparna har haft hälsoproblem längs med vintern. Det skulle egentligen inte få hända när man satsar på toppnivå. Då hälsoproblem uppstår borde man lyckas ta tag i sakerna i god tid, så att det inte går så långt att man tvingas stå över en hel säsong eller tampas med så dåliga prestationer som vissa av idrottarna tyvärr har varit tvungna att göra, säger Ylöstalo.

Friidrottsförbundets erkänner att situationen är olycklig. Träningschef Jorma Kemppainen är självkritisk.

– Vi borde se oss i spegeln. Den här säsongen har inte förlöpt på bästa möjliga sätt, säger han till Yle.

”VM-truppen skulle få vara dubbelt större”

I dagsläget är tio blåvita idrottare klara för VM och ytterligare tre–fyra kan kvala in via ranking. En mager trupp med andra ord.

Höjdhopparen Linda Sandblom har meddelat att hon kan tacka nej till VM om hon kvalar in. HIK-hopparen hör till dem som inte lyckats matcha fjolårets prestationer.

Linda Sandblom.
Bildtext Linda Sandblom har inte stått för pangprestationer i sommar.
Bild: Lehtikuva

– Jag tycker att VM-truppen gärna skulle få vara dubbelt större. För tillfället är topparna få och då de är skadade blir truppen så här liten. Det kan man inte göra så mycket åt.

Vem kan man förvänta framgång av i London?

– Vi har en spjutkastarherre (Tero Pitkämäki) som är en stor idrottsman och är kanske den jag först tänker på. Simo Lipsanen visade i U23-EM att han är bra i stora tävlingar. Han har varit otroligt jämn och stabil med hopplängder kring 17 meter. Med det klarar man sig långt. Att prata medalj är en utopi för Simos del.

Simo Lipsanen.
Bildtext Trestegshopparen Lipsanen kan glänsa i London.

– Så har vi David Söderberg som inte kunde delta här på grund av lite känningar i ryggen och ville spara sig till London. Han är också en bra stortävlingsmänniska.