Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Oljeutsläpp i Pernåviken - misstänks komma från Isnäs hamn

Från 2017
Uppdaterad 25.07.2017 06:14.
Skrotbåtar
Bildtext De övergivna trålarna har legat i Isnäs hamn i åratal. Den här bilden är från 2016.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Efter en utfärd med roddbåten i Pernåviken under veckoslutet upptäckte Marja Martas att vattnet var täckt med en film av olja. Utsläppet tros komma från Isnäs hamn och kan i så fall vara ett brott mot lagen.

När Marja Martas kastat ankar med båten en bit utanför sin sommarstuga vid Pernåviken var hennes händer, ankaret och ankarlinan alla täckta av olja.

– Jag började genast fundera vad som kunde ha hänt och ringde till nödcentralen. Oljan sträckte sig i flera hundra meter.

Oljefilm på vattenytan i Pernåviken
Bild: Marja Martas (privat foto)

Räddningsverket kom till platsen och undersökte oljeutsläppet och ansåg att det högst antagligen kommit från Isnäs hamn.

Martas misstänker att det kan ha kommit från de gamla övergivna trålarna som legat halvt under vattenytan i åratal.

Brott mot lagen

Om hamnen är källan till oljan är det frågan om ett brott mot avfallslagen, miljöskyddslagen och naturskyddslagen, säger Tapani Veistola, sakkunnig vid Finlands Naturskyddsförbund.

Han säger att ansvaret nu ligger hos Lovisa stad.

– Det här är ett allvarligt problem och nu är det på stadens ansvar att reda ut vad ursprunget till oljeläckaget är och vad som är orsaken, säger Veistola.

Enligt honom kan dylika utsläpp ha svåra konsekvenser för naturen i området.

– Fåglar kan bli nedsmutsade av oljan, och så kan andra djur som dricker av vattnet ta skada, så det är verkligen problematiskt, säger Veistola.

I Pernåviken finns ett naturskyddsområde sedan 1970-talet.

Flera försök att reda upp

Staden har i ett antal år försökt få till stånd en bärgning och skrotning av trålarna. Problemet har varit att få tag på ägarna till fartygen.

Under fjolåret gjorde man ett försök, men kunde då endast få kontakt med en av ägarna. Många gör misstaget att tro att trålarna tillhör Isnäs Port, men så är inte fallet.

När Yle Östnyland försöker ta kontakt med staden får vi veta att alla som jobbar med miljöskydd inom staden är på semester ända till början av augusti. Raija Viklund i byggnads- och miljönämnden vill heller inte svara på frågor gällande hamnen.

– Det har inte varit aktuellt under några av våra möten så jag vill inte kommentera den saken.

Hamnområdet i Isnäs är för närvarande till salu.

Marja Martas har ändå lämnat in en anmälning till miljöskyddet i Lovisa stad. Hon är både bekymrad för skadan oljan kan ha på naturen och för att sommarvistelsen på sommarstugan är förstörd.

– Här vid vår bastustrand finns det ännu en hel del olja. Man kan varken simma, bada bastu eller fiska, säger Martas.

Diskussion om artikeln