Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Duterte lovar fortsätta sitt drogkrig - "Droghandlarna hamnar i helvetet eller fängelset"

Från 2017
Filippinernas president Rodrigo Duterte.
Bildtext Filippinernas president Rodrigo Duterte.
Bild: EPA/MALACANANG PHOTO BUREAU

Filippinernas president Rodrigo Duterte lovade att fortsätta sitt krig mot narkotika i det tal han höll för parlamentet på måndagen.

Duterte ägnade en stor del av presidentens årliga tal om situationen i landet till sina skoningslösa åsikter om rättvisa, som nått stor popularitet bland folket.

Bland annat människorättsorganisationer har ändå kritiserat Dutertes rättssyn hårt.

- Jag bryr mig inte hur länge det kommer att ta, kampen mot narkotikan fortsätter eftersom narkotika orsakar så mycket ont och lidelse, sade Duterte i sitt tal.

- Den här striden kommer att vara skoningslös trots internationell och lokal press. Striden slutar inte förrän de som deltar i droghandeln förstår att de måste sluta med sin verksamhet. De är tvungna att sluta eftersom de bara har två framtidsalternativ: fängelset eller helvetet.

"Öga för öga, tand för tand"

Duterte krävde i sitt tal också att lagstiftarna återinför dödstraffet i Filippinerna.

- Jag ber landets kongress att återinföra dödsstraffet som straff för fruktansvärda brott som olaglig narkotikahandel.

Enligt president Duterte handlar återinförandet av dödsstraffet både om en skrämseltaktik och om hämnd.

- I Filippinerna råder verkligen öga för öga, tand för tand. Om du tar livet av någon, måste du betala med ditt eget liv. Det här det enda sättet som leder till jämt spel.

Kongressens underhus godkände redan tidigare i år en lagförändring som innebär att dödsstraffet återinförs i Filippinerna.

Reformen väntar ännu på att senaten ska godkänna lagförslaget.

Duterte blev landets president för lite över ett år sedan och han lovade i sin valkampanj att han ska inleda ett krig utan like mot narkotika.

Landets polis uppger att man hittills dödat cirka 3 200 personer i samband med narkotikakriget. Dessutom har över 2 000 personer dött i brott kopplade till narkotika, enligt polisens statistik.

Enligt människorättsorganisationer har många av dödsoffren dödats av frivilliga patruller med kopplingar till regeringen i landet.

Text: FNB

Diskussion om artikeln