Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Danmark red ut stormen, Holland vann gruppen

Från 2017
Uppdaterad 25.07.2017 09:37.
Katrine Veje firar mål vid EM 2017.
Bildtext Katrine Veje gjorde 1-0 till Danmark.
Bild: imago/foto2press/ All Over Press

Det blev Holland och Danmark som bokade de två första kvartsfinalbiljetterna vid dam-EM i fotboll på måndagskvällen. Holland besegrade Belgien med 2–1 (1–0) och går vidare som gruppetta medan också Danmarks turnering fortsätter efter en 1–0 (1–0) seger över Norge.

Det var jumbon Norge som hade bevisbördan i TV-matchens inledning, men ändå var det Danmark som fick utdelning efter bara sex minuter.

Pernille Harder drev länge med bollen och hittade Katrine Veje på vänsterkanten. Montpellier-spelaren gjorde inget misstag när hon satte 1-0 till Danmark med första beröringen.

I det läget krävdes det fyra norska mål om laget ens skulle våga drömma om avancemang.

Norge jobbade hårt igenom matchen, men hade svårt att ta sig förbi en välsamlad dansk defensiv. Förutom några distansskott kom laget aldrig nära en fullträff, innan en gyllene möjlighet uppenbarade sig strax innan pausvilan.

Sanna Trölsgård fällde storstjärnan Ada Hegerberg i straffområdet, men Caroline Graham Hansens lösa straff räddades av Stina Lykke Petersen i det danska målet.

I den andra halvleken träffade Norge både stolpen och ribban, men lyckades inte spräcka nollan. Danmark vann matchen med 1–0 (1–0) och spelar kvartsfinal mot vinnaren i grupp B.

Holland vidare på rent spel

I Tilburg spelade Belgien och Holland samtidigt i den sista gruppspelsmatchen i grupp A. Värdnationen gick upp i en 1–0-ledning från straffpunkten genom Sherida Spitse, som gjorde sitt andra mål i turneringen.

I början på den andra halvleken lyckades Belgien kvittera till 1–1 genom ett märkligt mål från distans, men 15 minuter före full tid gjorde Lieke Martens 2–1 till hemmalaget, vilket också blev slutresultat.

Holland är vidare på rent spel och ställs i kvartsfinalskedet mot tvåan i grupp B den 29 juli.

Slutresultat, matchdag tre, grupp A:

Norge–Danmark 0–1 (0–1)
6 min 0–1 Katrine Veje

Belgien–Holland 1–2 (0–1)
27 min 0–1 Sherida Spitse
59 min 1–1 Tessa Wullaert
74 min 1–2 Lieke Martens

De sista matcherna i grupp B spelas på tisdag, på onsdag avrundar C-gruppen sitt gruppspel och på torsdag är det dags för de två sista gruppspelsmatcherna i grupp D innan en mellandag.

Diskussion om artikeln