Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny vapenlag förenklar ansökningar om vapen

Från 2017
Uppdaterad 26.07.2017 19:02.
Man laddar ett gevär.
Bild: Mostphotos/ Angel Nieto

Det blir lättare att få licens för vanliga jaktvapen och hagelbössor. Vid årsskiftet förnyas skjutvapenlagen och det räcker med en ansökan på nätet.

Den som ansöker om en vapenlicens behöver i fortsättningen inte besöka en polisstation, inte heller för det första vapnet.

- Vi kollar registret och uppgifterna i polisens handlingar. Uppfyller personen kriterierna beviljas tillståndet, säger överkommissarie Hans Snellman som har ansvar för tillståndsärenden vid Österbottens polisinrättning.

Polisen ger tillstånd för maximalt tio vapen, men man måste motivera sina vapenbehov. Tillstånd ges inte automatiskt

Enligt den nya skjutvapenlagen behöver en person som ansöker om vapenlicens för sedvanliga skjutvapen inte längre göra en intervju med en polis.

När det gäller handeldvapen, specialvapen och liknande krävs fortsättningsvis ett besök på polisstationen i samband med ansökan om tillstånd.

Överkommissarie Hans Snellman vid Österbottens polisinrättning
Bildtext Överkommissarie Hans Snellman.

Psykologiska test försvinner

Tidigare krävdes psykologiska lämplighetstest. De testen kommer att försvinna i samband med den nya skjutvapenlagen.

- Det är helt riktigt, vi har länge inom polisen ansett att de inte uppfyller sitt ändamål, säger Hans Snellman.

- Det är väldigt få som inte klarat testerna. De har kunnat söka sig till läkare och om läkaren bedömt att tillstånd kan ges har de fått sin licens.

Högst tio vapen per person

Polisen har satt tio vapen som gräns i vanliga fall, flera vapen anses det inte motiverat att person skall ha. Gränsen finns inte inskriven i lag utan är att betrakta som praxis. Man kan ha flera vapen men då uppmanar polisen folk att skaffa samlartillstånd.
Varje enskilt vapen måste motiveras i en ansökan.

- Det är inte så ofta nån förvägras vapenlicens. De personerna vet nog själva om de har förutsättningar eller inte, säger Hans Snellman.

Gränsen på tio vapen är en förvaltningsmässig övre gräns som tillämpas men det finns ingen automatik i att jägare skulle få licens på tio vapen.

- Det måste finnas konkreta skäl och behov om man har 6-7 vapen och vill skaffa ytterligare vapen, vi rekommenderar också att man säljer vapen som man inte längre har behov av så att de inte blir liggande i onödan. Den som köper ett vapen av en privatperson måste kunna uppvisa tillstånd att man har rätt att köpa vapen, säljaren får i annat fall inte sälja åt den personen, säger Hans Snellman.

Kostnaderna för ett tillstånd att skaffa vapen är 86 euro för tillfället, ifall man på samma ansökan vill få flera tillstånd är kostnaden 40 euro för de följande vapnen. Söker man tillstånd för till exempel tre vapen kostar licenserna alltså sammanlagt 166 euro.

Jaktchef är nöjd med nya skjutvapenlagen

Jaktchefen Stefan Pellas vid Kust-Österbottens viltdistrikt är nöjd med det smidigare sättet att få vapenlicens som utlovas i den nya skjutvapenlagen.

- Det här minskar springet vid polistationenrna för jägarnas del, säger Stefan Pellas.

Artikeln har kompletterats 25.7 2017 kl. 10.12 med närmare uppgifter om det maximala antalet vapen, kostnader för licensen och en kommentar av jaktchef Stefan Pellas.

Diskussion om artikeln