Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SS: Thailand varnade bärplockare för Finland

Från 2017
Uppdaterad 25.07.2017 09:33.
Blåbärsplockning i skogen
Bild: Yle/Stefan Paavola

Antalet thailändska bärplockare i Finland har sjunkit dramatiskt. I år är de thailändska bärplockarna ungefär 2 500 stycken, det vill säga ungefär 1 000 färre än under tidigare somrar, rapporterar Savon Sanomat.

Den största orsaken till att antalet bärplockare har sjunkit så drastiskt är, enligt tidningen, en kommuniké som det thailändska utrikesministeriet har publicerat tidigt i våras.

Ministeriet varnar thailändarna för att de kan råka ut för låga löner, dåliga arbetsförhållanden och kallt väder om de åker till Finland för att plocka bär.

Dessutom varnar de för att thailändska bärplockare kan bli lurade när de kommer hit.

Delvis sant, delvis överdrivet

Olli Sorainen vid arbets- och näringsministeriet säger till Savon Sanomat att det thailändska ministeriets kommuniké delvis är sant men att det har överdrivits.

Thailändarnas intresse för de finländska förhållandena har ökat i och med att oklarheter behandlats i tingsrätten.

Bärplockare ville bland annat ha ersättning för att de kommit till Finland i onödan utan att göra vinst. Ersättningskravet förkastades nyligen vid tingsrätten i Kajanaland.

I Mellersta Finland däremot har en lokal bärföretagare blivit anklagad för människohandel.

Sorainen påpekar ändå att inga oegentligheter har rapporterats i år.

God skörd – sämre lön

En annan orsak till att Finlands dragningskraft minskat är de senaste årens rikliga bärskörd. Särskilt blåbärsskörden har varit god, vilket har lett till lägre priser.

Sänkta priser innebär också sänkta löner och i kombination med de höga kostnader som en resa till Finland innebär så har många valt att skippa årets bärplockningsresa.

Att bärplockningsverksamheten har fått ett dåligt rykte harmar Pekka Koivisto, verkställande direktör för företaget Kaskein Marja.

- Det finns många bärföretag i Finland och i Sverige som sköter sig och vill att bärplockarna har det bra. Det är klart att den här typen av dåliga nyheter påverkar vår bransch negativt, säger Koivisto.

Diskussion om artikeln