Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Cikoriamuseet - en betydelsefull pärla i Jakobstad

Från 2017
Uppdaterad 25.07.2017 15:45.
Lisen Sundqvist och Carola Sundqvist.
Bildtext Lisen Sundqvist och Carola Sundqvist.

Det finns miljöer som håller ihop oss. Som är identiteskapande. Så beskriver Lisen Sundqvist fabriksmiljön på Alholmen i Jakobstad. Och snart försvinner en del av det när cikoriamuseet stänger sina dörrar.

Den första cikoriafabriken grundades av Wilhelm Schauman i en liten byggnad vid den så kallade Thodenska gården år 1883. Senare flyttade fabriken till Korsgrundsviken, där den brann upp. Efter det fortsatte verksamheten på Alholmen ända till 1961.

- Man kan säga att den stora industrialiseringsvågen i Jakobstad började när Schauman grundade cikoriafabriken, säger museichef Carola Sundqvist.

Jakobstads cikoriamuseum

Cikoria användes som substitut för vanligt kaffe och hade speciellt en uppgång under kriget.

- Även om behovet inte längre är så stort så är fabriken i sådant skick att den kunde köras igång i dag, säger Sundqvist.

UPM lägger ner muséet

UPM vill sälja bort alla fastigheter som inte hör till kärnverksamheten. Det innebär att ett stycke industrihistoria i Jakobstad är hotad. Cikoriamuséet har drivits av UPM, men nu har man meddelat att verksamheten upphör efter denna sommar.

- Det kom som en överraskning att höra att museet stängs. Ofta är det så att det som faller utanför kärnverksamheten är just sådant som ger det där extra, har en social betydelse och i det här fallet en kulturhistoriskt betydelse, säger Lisen Sundqvist (VF).

- Men det är också sådana här saker som kostar pengar.

Jakobstads cikoriamuseum.

Värdefull byggnad med viktig historia

Men även om det är sant att kultur kostar, så är det ändå något vi inte kan leva utan, säger Carola Sundqvist.

- Vi måste ha andra värden än pengar. Det här är en viktig del av Jakobstads industrihistoria, en pärla, och därför tycker jag att även dagens industriägare borde vara intresserade att berätta sin historia och föra den vidare till framtida generationer.

Vad som händer med muséet är ännu oklart. Enligt Carola Sundqvist kan byggnaden inte vara något annat än ett industrimuseum.

- Byggnaden är skyddad både in- och utvändigt. Likaså maskinerna. Men här kunde ordnas till exempel konstutställningar och även själva området kunde nyttjas till olika evenemang.

Staden Jakobstad har, enligt museichefen Carola Sundqvist, inte ännu fått någon förfrågan om att ta över verksamheten.

- Men det är inte enbart staden som har ett ansvar. UPM har också ett ansvar att ta hand om sin egen historia.

Jakobstads cikoriamuseum.

Ny lösning för muséerna behövs

Endast ett stenkast från cikoriamuseet ligger Jakobstads motormuseum, inne i stan finns ett nerpackat tobaksmuseum och strax utanför staden ligger arktiska muséet Nanoq och enligt Carola Sundqvist lider verksamheten.

Men det finns en ljusning - tobaksmuséet ska återupplivas.

- Nästa år ska vi försöka få ihop pengarna och bygga upp utställningen vid Strengbergs tobaksfabrik.

Diskussion om artikeln