Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polens president: Justitieministern får sparka och anställa domare

Från 2017
Andrzej Duda är Polens president.
Bild: EPA

I Polen har presidenten Andrzej Duda på tisdag undertecknat ett lagförslag som ger justitieministern rätt att avskeda och anställa domare vid lokala domstolar.

Lagförslaget är ett av de tre förslag som ingick i regeringspartiet Lag och rättvisas (PIS) kritiserade reformpaket.

Efter att presidenten på måndag blockerade de två andra förslagen hoppades oppositionen på att Duda också skulle låta bli att underteckna det tredje lagförslaget. Men i dag meddelade presidentens kansli att Duda undertecknat lagförslaget.

Reformpaketet skulle ha gett mera makt åt regeringspartiet att bestämma vem som jobbar vid rättsinstitutionerna, inklusive den högsta domstolen.

Paketet har fått tusentals polacker att demonstrera. Gatudemonstrationerna har pågått i flera veckor.

Polacker protesterar mot lagreformer.
Bildtext Tusentals polacker tog till gatan för att kräva att presidenten slopar även det tredje lagförslaget.
Bild: EPA

"Verkar som om presidenten lyssnar på demonstranterna"

Kritiker säger att förslaget begränsar domstolarnas oberoende men applåderar trots det presidenten för att ha lagt in sitt veto mot de två andra reformerna.

En av reformerna skulle ha gett parlamentet rätt att upplösa högsta domstolen och välja ersättare till de nuvarande domarna. Partiet PIS hävdade att syftet med reformpaketet var att rensa bort korrupta tjänstemän från rättsinstitutionerna.

EU-kommissionen hotade Polen med att frånta landet sin rösträtt i Ministerrådet ifall reformpaketet skulle bli av.

Malgorzata Gersdorf leder högsta domstolen i Polen.
Bildtext Malgorzata Gersdorf är chef för den högsta domstolen i Polen.Hon deltog i protester som ordnats mot lagreformerna.
Bild: EPA

Splittring inom regeringspartiet

En framstående partimedlem Ryszard Terlecki vid Lag och rättvisa var överraskad över presidentens beslut att blocka reformerna. Partimedlemmen tillade att partiet är oroliga för att president Duda lyssnar på demonstranterna.

- Vi vill inte att röster från gatan ska påverka rättsprocesserna i Polen, sade Terlecki som är chef för partiets lagstiftare.

Dudas val att rösta ner förslagen tyder om en första splittring inom regeringspartiet sedan presidenten vann presidentvalet för partiets räkning 2015. Det här spekulationerna nekade partiets ledning till.

Nu väntas Duda inom de kommande två månaderna lägga fram alternativa förslag till de två lagförslag han nobbade.