Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tröskeln hög för unga att börja med jakt

Från 2017
Uppdaterad 26.07.2017 12:59.
Jägaren och skytten Henrik Gullans står på Eidets skjutbana med ryggen mot kameran. I händerna håller han ett halvautomat gevär och på huvudet har han hörselskydd.
Bildtext (illustrerande arkivbild)
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Borgå har flera aktiva jaktföreningar och jaktlag, och ett flertal av medlemmarna är unga. Det svåra jaktkortet och missförstånd om hobbyn gör ändå att många inte börjar.

– Det var nog mycket svårt att ta jaktkortet. Jag gick bland annat på en veckas lång kurs för att förbereda mig, säger Nicce Blomqvist.

Han är 12 år gammal och har varit aktiv inom jakten i flera år redan. Oftast är han ute och jagar med sin farbror. Jaktkortet tog han för omkring ett år sedan.

Han tycker att jakten är en lärorik hobby.

– Man får lära sig om djurens olika beteenden och om naturen i allmänhet. Dessutom lär vi oss vapenvett och varför det finns behov för jakt, säger Nicce Blomqvist.

Börjar ofta via föräldrarna

Oftast är det föräldrarna som lockar med sina barn på jakthobbyn.

– Jag har själv jagat när jag var i tonåren. Nu är det mest med min bror som han rör sig i skogen, men det är en fin hobby, säger pappa Markus Blomqvist.

Nicces mamma Carina Blomqvist är av samma åsikt.

– Han har också lärt mig så mycket som jag inte hade någon aning om, säger hon.

– Det är så mycket lättare att sitta med sina telefoner än att ge sig ut i skogen. Kanske det är därför det inte är så många unga som direkt lockas till det, säger Markus Blomqvist.

Den nya vapenlagen som träder i kraft vid årsskiftet kommer att göra det lättare att skaffa skjutvapen för jakt eller sportskytte. Det tror många att kommer göra det lättare för personer att söka sig till jakt.

– Det är klart att det är ett hinder när det är svårt att få tag på utrustningen, säger Knut Nyholm vid Vessö norras älgjaktlag.

Han tror ändå att de som är tillräckligt intresserade nog klarar av de höga kraven som finns.

– Det är svårt att ta jaktkort med de som är ivriga så klarar nog av det, säger Nyholm.

Missuppfattningar vanliga

Nicce Blomqvist säger att många av hans skolkompisar inte förstår sig på hobbyn.

– De förstår inte varför man måste jaga. De tycker att det är lite äckligt att skjuta djur. Men det är klart att om man inte jagar så blir det för många djur, säger han.

Enligt Knut Nyholm finns det bland annat ovanligt mycket hjort i år.

– Vid det här laget börjar det nästan bli frågan om en invasion, säger han.

Östnyland på 20 minuter: 26.07.2017: Borgåflickan som blev renskötare och skördeutsikter

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln