Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

ÅUCS tar emot svenska föderskor - försvarar sig mot språkkritiken

Från 2017
Uppdaterad 26.07.2017 06:31.
Barnklinik neonatala avdelning
Bildtext Arkivbild.
Bild: Jouni Immonen / Yle

ÅUCS tar emot prematurer och riskförlossningar från neonatalavdelningen på Akademiska sjukhuset i sommar. Orsaken är att det är personalbrist och platsbrist på alla avdelningar i Uppsala. Men alla är inte nöjda över arrangemangen.

Åbo universitetscentralsjukhus emot flera svenska föderskor och prematurer från Uppsala. Men responsen har varit delad.

Under veckoslutet anlände ett svenskt par till Åbo universitetscentralsjukhus. Den blivande mamman är gravid i vecka 25 men fostervattnet gick redan i vecka 16, och hon riskerar att föda sitt barn flera månader för tidigt.

Paret fick ingen plats på neonatalavdelningen vid sjukhuset i Uppsala och skickades därför till Åbo.

Fallet har blivit uppmärksammat i flera svenska medier och mamman har skrivit om sina upplevelser på sin privata blogg.

Det svenska paret har upplevt att situationen är otrygg och de har bland annat haft problem med kommunikationen. Vården har gått på engelska, och ibland till och med på finska.

Otur

Kjell Helenius, barnläkare på neonatala intensivvårdsavdelningen på ÅUCS, säger att det är fråga om ett enskilt fall och otur.

- Om jag förstått rätt så råkade det paret anlända till Åbo under jourtid. Då finns det mindre personal att välja på. De togs emot av en gynekolog som tyvärr inte kunde svenska på den nivå att hon skulle ha kunnat förklara alla medicinska termer tillräckligt bra. Det är svåra termer och en stressande situation för föräldrarna.

Helenius säger att det givetvis skulle ha varit optimalt med en gynekolog som har svenska som modersmål.

- Om man kommer in under jourtid kan man ha oturen att det bara finns personal som kan finska och engelska.

Finns det i kriterierna för det här samarbetet att föderskorna ska få vård på svenska?

- Jag vet inte om det står skrivet i kriterierna. Men på neonatalavdelningen anser vi att det är något av en självklarhet. Det gör vi också ifall det kommer någon patient från skärgården som pratar svenska. I till exempel Korpo och Nagu finns det många som inte förstår finska. På samma sätt försöker vi prata svenska med våra svenskspråkiga patienter, oberoende om de är från Sverige, Närpes eller Korpo.

Samarbetet har fungerat bra

Samarbetet mellan sjukhusen innebär i praktiken att Akademiska sjukhuset har köpt två neonatala intensivvårdsplatser från ÅUCS.

- Det innebär att de också köpt skötarresursen som inte finns i Uppsala. Orsaken till att de har gjort det är för att de inte har tillgång till extra skötare, vilket vi har. De bestämmer vilka mammor de skickar hit, och vi bedömer ifall vi har möjlighet att ta emot eller inte. Det är samma sak om det är fråga om en mamma som flyttas hit med en prematurbebis i magen. Det är en aktiv dialog mellan de två vårdande instanserna.

Enligt Helenius har samarbetet med Akademiska sjukhuset i Uppsala annars fungerat väldigt bra.

- Vi är nöjda, och vad jag har förstått är också motparten nöjda. Vi förstår att läget är kritiskt i Sverige beträffande neonatala vårdplatser. Vi har resurser att använda och är oerhört glada att vi kan hjälpa till.

Diskussion om artikeln