Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Paint-fansens respons överraskade Microsoft

Från 2017
Microsofts logo.
Bild: EPA / RITCHIE B. TONGO

Flera nostalgiker fick sig en chock på måndagen när det kom fram att Microsoft ska avskaffa det klassiska bildbehandlingsprogrammet Paint i samband med en uppdatering av operativsystemet Windows 10.

Sociala medier fylldes av förtvivlade uppdateringar och sorgtyngda bilder - naturligtvis skapade med Paint.

I ett pressmeddelande på tisdagen säger Microsoft att den starka responsen i fråga om det 32 år gamla programmet kom som en total överraskning för bolaget.

- Vi har lärt oss att MS Paint efter 32 år har mycket fans. Efter kommentarerna om Paint vill vi förtydliga saken och komma med goda nyheter, skriver Microsoft.

MS Paint kommer inte att försvinna helt och hållet utan är i fortsättningen gratis tillgängligt i Windows store. I praktiken kommer alltså programmet inte att finnas automatiskt i operativsystemet.

Paint fanns med redan i den första versionen av Windows som lanserades 1985. För många datoranvändare var Paint den första upplevelsen av ett bildbehandlingsprogram. År 1998 uppdaterades programmet så att det blev möjligt att spara bilderna i jpeg-format.

Även om Paint har rätt så begränsade egenskaper har programmet blivit populärt och nostalgiskt tack vare sin användarvänlighet och stora spridning.

Microsoft meddelar att man fortsätter att utveckla den nyaste Paint-versionen Paint 3D.

Text: FNB

En klassisk paint teckning, olika färgade cirklar och texten "Hej då paint"

Microsoft lägger Paint på hyllan

Minns du din första Paintbild?

Diskussion om artikeln