Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dopningsavstängda ryska hockeystjärnan slår ifrån sig: ”Aldrig tagit något förbjudet”

Från 2017
Danis Zaripov har under karriären gjort sju VM-turneringar.
Bildtext Danis Zaripov har under karriären gjort sju VM-turneringar för Ryssland.
Bild: / All Over Press

En av KHL:s främsta poängplockare genom tiderna har blivit avstängd för dopningsbrott, men Danis Zaripov intygar att han är oskyldigt dömd.
– Jag är i chock. Jag har ingen aning om vad som hänt, säger hockeyveteranen.

En månad innan KHL-starten skakas den ryskägda hockeyligan av en dopningsskandal. Tre spelare har stängts av för dopningsbrott efter tester som gjordes under förra säsongen: doldisen Andrej Konev, NHL-meriterade amerikanen Derek Smith och storstjärnan Danis Zaripov.

I KHL-historien har bara Sergej Mozyakin och Alexander Radulov plockat fler poäng än Zaripov som nu bestraffas med en två år lång avstängning för att ha använt vätskedrivande ämnen som döljer dopning.

– Jag har ingen aning om vad som har hänt. Det här är en så otrevlig sak, säger Zaripov till den ryska sajten Sovsport.

– Ämnet som jag stängts av för är i sig inte dopning. Av någon anledning tror Wadas experter att jag skulle dölja förbjudna medel, klagar Zaripov.

"Hundraprocentigt oskyldig"

Den 36-årige forwarden har under karriären vunnit tre VM-guld och också spelat OS.

– Jag har en lång ishockeykarriär bakom mig. För min egen del kan jag med hundraprocentig säkerhet säga att jag aldrig tagit något förbjudet, säger Zaripov som också är besviken på hur det gått till när han fått höra om sitt öde.

– Wada eller IIHF har inte berättat något för mig personligen. Jag fick veta om min avstängning först i dag, via tidningar och KHL:s utlåtande. Det verkar som om jag själv får höra allt från en tredje part.

Karriären troligen över

Zaripov har de senaste fyra säsongerna spelat för Metallurg Magnitogorsk men flyttade inför årets säsong tillbaka till Ak Bars Kazan där han tidigare gjort ett dussin säsonger.

Nu talar allt för att karriären är över.

– Jag sitter och försöker smälta det här och fundera över hur jag ska gå vidare med mitt liv. Jag vet inte vad som händer härnäst, säger Zaripov till Sovsport.

Idrottsminstern fördömer

– Ärligt talat är jag nu i chock och vill inte dra några förhastade slutsatser, konstaterar Zaripov.

Zaripovs avstängning är i Ryssland en massiv nyhet som också kommenterats på hög politisk nivå.

– Alla dopningsöverträdelser måste bestraffas, oavsett namn och titlar, säger den ryske idrottsministern Pavel Kolobkov enligt R-Sport.

Diskussion om artikeln