Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tjuv utrustad med pannlampa slog till mot jordgubbsland i Illby

Från 2017
Uppdaterad 26.07.2017 11:08.
Jordgubbar.
Bildtext Illby gård erbjuder lagligt självplock under dagtid. Illustrerande arkivbild.
Bild: Yle / Hanna Othman

Illby gård i Borgå hade besök av en jordgubbstjuv natten mellan söndagen och måndagen. Tjuven plockade ungefär fem kilogram jordgubbar innan han gav sig av.

Tjuven tyckte uppenbarligen att det är en bra tidpunkt att plocka jordgubbar mitt i natten. Han hade en orienteringslampa på huvudet och begav sig ut i Illby gårds jordgubbsland.

– Jordgubbslandet ligger intill riksväg 170, och när det kom en bil från Borgå- eller Lovisahållet så släckte han lampan. När bilarna hade åkt förbi så tände han lampan igen och fortsatte plocka i ungefär en timme, säger ägare Peter Boije af Gennäs vid Illby gård.

Jordgubbsodlare Peter Boije.
Bildtext Arkivbild av Peter Boije af Gennäs.
Bild: Yle / Hanna Othman

Han fick kännedom om jordgubbstjuven tack vare ett vittne som bor i närheten. Vittnet hade varit uppe sent och lade märke till att det var något konstigt på gång i jordgubbslandet då hen tittade ut genom fönstret.

Vittnet tog kontakt med Boije af Gennäs på morgonen och berättade vad som hade hänt.

– Vittnet hade varit lite osäkert om man ska ringa polisen eller mig. Vi kom överens om att man i framtiden får ringa mig till och med mitt i natten om något liknande händer igen, så tar jag kontakt med polisen.

Ingen brottsanmälan

Peter Boije af Gennäs har inte gjort någon polisanmälan. Dels handlar det inte om en särskilt stor ekonomisk förlust, dels kan det vara svårt för polisen att göra något åt saken i efterskott.

Han har haft jordgubbsodlingen i 22 år och minns inte att någon tjuvaktig person tidigare skulle ha sysslat med systematisk plockning mitt i natten.

– Vi har tidigare haft någon som har ätit lite jordgubbar, och mopopojkar som har grisat omkring lite och kanske till och med plockat lite jordgubbar. Men ingenting som det här.

Fallet kom som en överraskning

Boije af Gennäs säger att han inte är arg. Men han är inte direkt glad heller. Däremot tycker han att alltihop är lite skrattretande.

Det kom som en överraskning för honom att det finns människor som ids ta risken att bli fast för att få sin jordgubbslåda fylld, speciellt eftersom jordgubbslandet ligger på en central plats med mycket bostadshus i närheten.

– Jag förstår om en tjuv stjäl en lemonad eller karameller, men att man går ut och plockar sin låda med jordgubbar mitt i natten när det är kallt och fuktigt tycker jag är lite underligt.

Vägskylt med texten Ilola-Illby
Bildtext Illustrerande arkivbild.
Bild: Yle/Carmela Walder

Peter Boije af Gennäs säger att han och hans bror har skämtat om att sätta upp elstängsel runt jordgubbslandet. Det är ändå osannolikt att de kommer att skydda odlingen på något sätt.

Gårdens ekonomi faller inte på den ena tjuvens besök, och han tror inte att det kommer att finnas behov av att skydda jordgubbsodlingen i framtiden heller.

– Eventuellt kunde man tänka sig att sätta upp viltkameror på jordgubbslandet men det är kanske lite onödigt det också.

Tidningen Itäväylä var först med nyheten.