Regeringskris i Sverige: Möjligt att regeringen avgår
Flera svenska ministrar deltog på onsdag kväll i ett möte på Rosenbad i Stockholm. Det finns absolut en potentiell risk att Löfven meddelar om sin avgång, säger en källa till SVT.
Såväl journalister som andra intresserade samlades under kvällen utanför Rosenbad och väntade på besked från regeringen. Men vid 20-tiden informerade regeringens presschef att en pressträff kommer att ordnas först på torsdag klockan 11.45 finsk tid.
Misstroendevotum mot tre ministrar
Den borgerliga oppositionen försöker få ut det mesta från it-krisen som skakat Sverige i flera dagar. De fyra partierna meddelade på onsdagsmorgonen att de riktar ett misstroendevotum i riksdagen mot infrastrukturministern, försvarsministern och inrikesministern.
- Det här är den största säkerhetskrisen på 40 år, sedan spionen Stig Bergling (en svensk officer som spionerade för Sovjetunionens räkning, reds:s anm) avslöjades, sade Liberalernas partiordförande Jan Björklund på en pressträff på onsdagsförmiddagen.
Jagar regeringen med blåslampa
Det politiska tonläget i Sverige blir allt högre. Sedan det blev känt att Transportstyrelsen, Sveriges motsvarighet till Trafi, åsidosatt viktiga säkerhetskrav när den lade ut driften av flera statliga register på företag i utlandet försöker oppositionen sätta press på regeringen och de ansvariga ministrarna med alla medel.
Läget är mycket gynnsamt för oppositionen: ännu är det inte känt om säkerhetsläckorna verkligen har orsakat någon skada, därför går det inte att avfärda som en formalitet, så som regeringen försökt göra.
Dessutom råder det sommartorka i nyhetsmedierna och därför får oppositionen maximalt genomslag i offentligheten.
Inte skött sitt uppdrag
Misstroendevotumet riktar sig mot infrastrukturminister Anna Johansson som ansvarar för Transportstyrelsen, försvarsminister Peter Hultqvist och inrikesminister Anders Ygeman.
Att de tre ministrarna inte lyckades informera varandra i en fråga som rör Sveriges säkerhet är tillräckligt för att ifrågasätta deras position, anser de borgerliga oppositionspartierna.
Det finns en teoretisk chans att misstroendevotumet går igenom.
Den överenskommelse, den så kallade Decemberöverenskommelsen, som slöts mellan regeringen och de borgerliga partierna syftar bara till att minoritetsregeringen kan få igenom sin budget.
Ett votum som kan gå igenom
I det här fallet gäller det inte budgeten och därför kan de borgerliga partierna fälla ministrarna tillsammans med Sverigedemokraterna utan att bryta mot budgetöverenskommelsen.
Moderaternas partiledare Anna Kinberg-Batra sade på presskonferensen att det känns som om de kan vinna den här misstroendeomröstningen.
Sverigedemokraterna stöder
Sverigedemokraterna har meddelat att de kommer att stödja den här misstroendeomröstningen. Det betyder att det finns en majoritet i Sveriges riksdag för att fälla de här tre ministrarna.
Om de tre ministrarna tvingas avgå står Sverige inför en regeringskris, men det betyder inte att regeringen som helhet måste avgå.
Olika scenarier
Statsminister Stefan Löfvén kan förekomma misstroendevotumet genom en regeringsombildning och byta ut de här tre ministrarna. Det anses dock ganska osannolikt att så kommer att ske.
Ett annat scenario är att Stefan Löfvén utlyser nyval om riksdagen tvingar bort tre av hans tyngsta ministrar.
Det är inte alls klart om de borgerliga partierna har mycket att vinna på ett nyval i dagens läge. Flera av dem dras med dåliga opinionssiffror och skulle få färre ledamöter i riksdagen eller, som i Kristdemokraternas fall, riskera att åka ut ur riksdagen. Dessutom skulle de bara få regera till nästa ordinarie val, vilket är 2018.
Inte bara fördelaktigt
Det är därför inte utan att de borgerliga partierna tar en risk i och med den här misstroendeförklaringen. Som oppositionspolitik är det briljant - man visar styrka och makt gentemot regeringen.
Flera partiinterna analyser hos de borgerliga partierna har under den innevarande mandatperioden landat i att man just nu inte borde sträva efter regeringsmakten. Så om dagens misstroendeförklaring innebär regeringsansvar är scenariot för de borgerliga partierna inte lika lockande längre.