André har smakat på 15 000 ölsorter och nu brygger han tjeckisk lager i sitt kök
Helsingforsbon André Brunnsberg har bryggt öl hela sitt vuxna liv, det vill säga ända från början av 2000-talet. Som bäst brygger han tjeckisk lager som står i hans kylskåp i flera veckor. Det finns inte plats för mycket annat i kylskåpet, men det gör inget, eftersom André är på semester.
- Innan jag själv började brygga öl fanns nog ett litet intresse för öl. Att jag själv började brygga öl hänger säkert ihop med att jag tillsammans med några studiekamrater tänkte att man kan spara in några slantar genom att själv brygga öl. På den tiden var det också svårt att få tag på god men billigt öl, säger Brunnsberg hemma i sitt kök där han brygger sitt öl.
Att brygga öl hemma behöver nödvändigtvis inte vara särskilt dyrt.
- Nuförtiden är det ganska lätt att komma igång. Jag tycker inte att man genast ska köpa den dyraste utrustningen. Man kan komma i gång med en budget på 50 euro. Det viktigaste är att man får tag på en ordentlig kastrull och en påse för mäskning, säger Brunnsberg.
Mäskning innebär kortfattat att malten krossas och blandas med varmt vatten. Själv har Brunnsberg ett bryggverk med vilket ölet kan bryggas från början till slut.
Tjeckisk pils nästa
André Brunnsberg brygger sitt öl i sitt eget kök. Några desto större krav finns inte.
- Inga större lokaler behövs. Det handlar förstås om ganska stora mängder vatten så det lönar sig att vara försiktig så att man inte åstadkommer en vattenskada.
Just nu fyller ett stort 20-liters fat största delen av Brunnsbergs kylskåp.
- Det är ett tjeckisk pils som är på lager. Det är ett lageröl, vilket betyder att det efter jäsning ska lagras i ungefär en månad i kall temperatur, säger Brunnsberg.
- Nu på semestern passar det bra att fylla ett tomt kylskåp med ett stort fat.
Småbryggerier allt mer populära
Intresset för småbryggerier tycks inte mattas av, trots att intresset har varit stort redan i flera år. I Finland finns åtminstone 80 småbryggerier och många fler har ansökt om tillstånd.
I huvudstadsregionen finns det under tio småbryggerier, men trots det tycker André Brunnsberg att Helsingfors är ledstjärnan på den finländska ölscenen.
- Utbudet är bra i Helsingfors och staden får influenser från stora ölvärlden. Dessutom finns det fina ölställen och 6-7 bryggpubar, vilket är mycket för en stad av den här storleken, säger Brunnsberg.
Brunnsberg nämner som exempel att Stockholm endast har ett par bryggpubar.
"Ibland smakar vatten bättre"
Brunnsberg har under sina år som ölentusiast hunnit smaka på omkring 15 000 olika ölsorter.
Hur hinner man smaka på så många ölsorter?
- Om man börjar i tid så går det nog. Jag brukar resa runt och besöka ölfestivaler, säger Brunnsberg.
En del vinsmakare säger att de efter en lång dag på jobbet föredrar något annat än ett glas rött till maten. Hur är det för en som sysslar med öl som hobby?
- Ganska sällan händer det. Men nog händer det att man efter att ha smakat och bedömt allt för många ölsorter föredrar vatten, säger Brunnsberg som också skriver om och bedömer olika ölsorter.
För tillfället är olika sorters India pale ale-ölsorter populära. Brunnsberg tror att populariteten kommer att hålla i.
- Det har länge talats om vilken den nästa trenden kommer att vara. Jag tror att India pale ale har kommit för att stanna, men vissa hävdar att mera syrliga öl som kommer att bli populära. Också välbryggda lageröl kan komma att bli populära. Själv hoppas jag att min stora kärlek, belgiskt öl, skulle komma tillbaka, säger Brunnsberg.