Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Konstnärspension innebär inte pensionering - Henrik Jansson ger ut novellsamling i höst

Från 2017
Henrik Jansson
Bild: yle/Maud Stolpe

Henrik Jansson har beviljats statens konstnärspension, och det är han väldigt glad över. Men enligt Jansson är det ändå inte frågan om en pension i den traditionella bemärkelsen. Skrivandet fortsätter och i höst ger Jansson ut en novellsamling.

- Jag är naturligtvis mycket glad och stolt över erkännandet. Namnet kan vara lite missvisande, för pensionen ges ju inte för att man ska kunna sluta skriva utan för att man ska ha möjlighet att fortsätta. Men inte protesterar jag över det där namnet, jag är fruktansvärt glad över att ha fått pensionen, säger Jansson.

Jansson har många järn i elden och fortsätter med sina åtaganden i vanlig ordning. Det enda som förändrats är tryggheten den månatliga pensionspengen hämtar med sig. I september ges en ny novellsamling ut, Råa bönor inatt.

Novellsamlingen är ett projekt som Jansson bearbetat i tio år.

- De första novellerna skrev jag egentligen år 2007 efter att romanen Protokollutdrag från subversiva möten blev klar. Då tänkte jag att jag skulle ge ut en novellsamling, men sedan kom det andra projekt i vägen.

Jansson kom att ge ut två romaner och två prosalyriska böcker före tid fanns att återgå till novellsamlingen.

- Efter den senaste prosalyriska tänkte jag att nu vill jag ta tag i novellsamlingen och göra den klar. Jag slängde bort det som inte funkade, bearbetade, och skrev en rad nya noveller, berättar Jansson.

Henrik Jansson
Bildtext Henrik Jansson är bosatt i Åbo.
Bild: K Perkiö

Novellsamlingen heter Råa bönor inatt, vad hänvisar titeln till?

- Jag är ju inte en sådan man som kör med mycket symbolik och inte med stora intrigbyggen eller maffiga fantasibyggen heller för den delen. Det är konkret och vardag.

- Råa bönor inatt hänvisar till en kastrull med bönor som är lagda i blöt. En kille som ska doktorera nästa dag har laddat upp med att vara uppe och dricka vin på natten och då han kommer hem får han en ätstörningsattack. Han äter kylskåpet tomt och går och lägger sig. Men sedan kommer han ihåg bönorna i kastrullen, och vräker i sig dem också, berättar Jansson.

Det finns en lycka också utanför makten och härligheten

Även om killen i just den novellen ska doktorera är det inte akademiska miljöer karaktärerna rör sig i. Tvärtom beskrivs de personer novellerna skildrar som människor som står "utanför makten och härligheten".

- Så där lite pretentiöst kan man tänka att det här är min 16:e bok och då börjar man i något skede tänka sig att man skriver fram ett litterärt universum. Och mitt universum är ett sådant att det består av människor som rör sig utanför gräddfilen.

- De lever inte lyxigt och fint och de är inte inne i det här postnyliberalistiska framgångshysterin. Men de försöker klara sig och fixa livet med lite mindre medel och kanske också ta hand om varandra. Jag brukar säga att det finns en lycka också utanför makten och härligheten.

Förutom det egna skrivandet jobbar Henrik Jansson bland annat också med att handleda studerande vid utbildningen litterärt skapande vid Centret för livslångt lärande. Lyssna på hela intervjun med Jansson här:

Radio Vega Åboland

9:20

Diskussion om artikeln