Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv ikväll: Kvalets dominanter i kamp om kvartsfinalplatser

Från 2017
Uppdaterad 26.07.2017 21:23.
Programmet är inte längre tillgängligt
EM i fotboll för damer: SUI - FRA (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Två av kvalets bästa lag, Schweiz och Frankrike, möter varandra i kvällens TV-match vid EM-slutspelet i fotboll väl medvetna om att det krävs resultat för att nå kvartsfinalerna.

Det är Österrike som innehar pole position i grupp C inför kvällens avslutande gruppspelsmatcher. Österrike spelar mot redan avsågade Island i Rotterdam samtidigt.

I kvällens TV-match på Yle TV2 och på Yle Arenan klockan 21.45 ställs en av turneringens stora förhandsfavoriter Frankrike mot ett piggt Schweiz.

Frankrike inledde EM-slutspelet med en knapp 1-0 seger mot Island och spelade därefter oavgjort 1-1 med Österrike. Poängsaldot är fyra poäng, vilket är ett poäng fler än dagens motståndare.

Schweiz förlorade mot Österrike i premiären men vände 0-1 till 2-1 mot Island i den andra gruppspelsomgången. Utgångsläget är enkelt: Schweiz måste vinna, inget annat ger avancemang – gruppen vinner man ifall Österrike inte vinner i Rotterdam.

Frankrike går vidare med ett oavgjort resultat, förlorar fransyskorna måste Österrike också förlora innan man börjar räkna målskillnader.

Läget i trupperna:

Schweiz får tillbaka mittbacken Rahel Kiwic från avstängning och lär återgå till sin defensiva permanent från premiären.

De offensiva alternativen är flera, men räkna med att det främst är Lara Dickenmann och Ramona Bachmann som håller fransyskorna på tårna. Schweiz gjorde 34 mål i kvalet till EM, sju fler än Frankrike.

Amandine Henry håller boll i en match mot Island 2017.
Bildtext Amandine Henry styr och ställer för Frankrike.
Bild: imago/foto2press/ All Over Press

Frankrike har bredd och kvalitet i truppen och tränaren Olivier Echouafni har ett ypperligt utgångsläge inför kvällens match. Ännu har inte fransyskorna visat upp sitt bästa kunnande i turneringen.

Räkna med att mittfältet med Amandine Henry i en nyckelroll kommer att vinna matchen i matchen och ha bollinnehavet. Chanserna måste sitta bättre och avsluten måste komma mer ur straffområdet och mindre från distans, vilket varit fallet i turneringen så här långt.

Vad säger tränarna?

"Vi har en bra känsla och ser fram emot matchen. Det är årets match för oss. Vårt mål är att nå kvartsfinal och vi vet att vi behöver sex poäng. Det är vårt första EM och det vore en historisk bragd att nå in bland de åtta bästa. Det vore ett rejält lyft för damfotbollen hemma."
– Martina Voss-Tecklenburg, tränare för Schweiz

Martina Voss-Tecklenburg.
Bildtext Martina Voss-Tecklenburg tränar Schweiz.

"Vi måste beakta att ett kryss räcker, även om vi egentligen inte vill göra det. Tanken är att vinna matchen, vi nöjer oss inte med oavgjort. Vi vill spela ut och anfalla mot ett lag som kommer att spela aktivt. De känner till våra kvaliteter, de vet att vi inte förlorat en match på tio månader, att vi har tålamod och att vi har kapaciteten att utjämna. Allt detta hjälper oss i matchen."
– Olivier Echouafni, tränare för Frankrike

Referentens tips:

Schweiz har på några år tagit sin plats bland de riktigt bra nationerna i Europa och rider vidare på VM-framgången med att snusa på en kvartsfinal nu två år senare.

Frankrike har materialet och erfarenheten och förmågan att göra livet surt för ett lag som måste gå framåt. I de två första matcherna har Frankrike dominerat utan att få utdelning, nu kan laget spela på resultat och utnyttja iver och orutin hos Schweiz.

Eugénie Le Sommer gör mål på straff vid EM 2017.
Bildtext Le Sommer gjorde mål mot Österrike.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Frankrike vinner med 3-1, främst tack vare fasta situationer, men nu tror jag faktiskt att de lyckas göra ett spelmål också.

Matchen mellan Schweiz och Frankrike har avspark klockan 21.45. Sändningen i Yle TV2 och Yle Arenan inleds klockan 21.35.

Diskussion om artikeln