Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Undvik onödig vattenanvändning i sommar"

Från 2017
Uppdaterad 27.07.2017 09:24.
Tömning av skräp ur vattenbrunn
Bild: Yle/Anette Forsström-Fellman

Den låga grundvattennivån har drabbat en del kommuner i sommar och vissa restriktioner har införts. Men hur sparar man vatten på bästa sätt?

Rent vatten ses som en självklarhet på våra norra breddgrader. Men även här kan det bli brist på vatten.

I sommar är grundvattennivån låg på flera ställen i Sydvästra Finland. Bland annat har man i Masku och Nousis uppmanat sina invånare att spara på vatten och i Virmo har kommunens mattvätt stängts.

Men hur kan man spara på sin egen vattenförbrukning? Johanna Kallio är planeringsingenjör vid Finlands miljöcentral (Syke) och berättar att det inte är så svårt att spara på vattnet.

- Det är den onödiga vattenanvändningen som är lätt att ta bort. Bevattningen är förstås en grej man kan spara på under sommaren. Man är inte tvungen att vattna en gårdsplan, gräsmatta eller växter på sommaren.

- Allt som är kopplat till vår liv som matlagning, klädtvätt och dusch är svårt att ta bort. Men till exempel badkar drar mycket vatten och ett bra alternativ är att istället ta en kort dusch. Det finns också duschmunstycken som sparar på vatten.

Vår hygien kräver mycket vatten

Enligt Kallio går en tredjedel av vattenförbrukningen åt till att duscha och en annan tredjedel till att spola toaletten.

- Om brunnen torkar ut varje år så lönar det sig nog att kolla om toan varje gång drar 10 liter vatten vid spolning. Ibland kan det helt enkelt vara bra att byta toaletten helt och hållet för att spara vatten.

Bilen och mattorna kan man också tvätta senare på hösten då det finns mera vatten enligt Kallio.

En hand som håller i en skurborste och tvättar en matta.
Bild: YLE/Sune Bergström

Det går att lagra vattnet bättre

De största vattenförbrukarna är ändå lantbruket och industrin. Enligt Kallio är det i dessa områden besparingen av vatten kan synas tidigare.

Janne Tolonen är vattenexpert vid Valonia och menar att man inom till exempel lantbruket bättre kunde ta vara på vatten.

- I Finland är den vanligaste torkningssmetoden att alltid leda vattnet bort från åkrar men istället kunde man främja naturliga torkningsmetoder, till exempel våtmarkskedjor och översvämningsplattformar så att vattnet långsammare rinner bort från flödesområdet.

- I lantbruket går det också mycket vatten åt till att tvätta olika utrymmen som golv och då är det bra att använda rätt tryck så man inte använder onödigt mycket vatten.

Det lönar sig också att ta till vara på regnvatten och samla upp det i tunnor som man sedan använder vid bevattning, enligt Janne Tolonen.

-När man vattnar blommor så lönar det sig att göra det på kvällen eller natten. Vattnar man mitt på dagen så avdunstar vattnet direkt.

Kossorna drar mest vatten

Sonja Ek Johansson är mjölkproducent på Heisala i Pargas. Hennes gård har en egen brunn där det fortfarande finns vatten.

- Vi har inte i år haft något problem utan det är oftast i kombination med lågt sjövatten och låg havsvattennivå som problemen uppstår. Men om torkan fortsätter i flera veckor ännu så kan vi få bekymmer.

Ek Johansson berättar att hon endast använder vatten till det viktigaste.

- Vi tvättar inte traktorer, bilar eller mattor. All den nödvändiga vattenförbrukningen far till ladugården. Mest vatten går det åt korna men även till diskningen av mjölkningsroboten och mjölktanken.

Kossa utomhus
Bild: Yle / Carmela Johansson

Diskussion om artikeln