Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Den svenska it-skandalen: Finland ser nu över säkerheten

Från 2017
Tangentbord
Bild: Mostphotos

Till följd av it-skandalen i Sverige ser nu myndigheterna i Finland över säkerheten för olika register. Så stor och allvarlig är saken i Sverige, bedömer Pasi Lehmus, chef för statens center för informations- och kommunikationsteknik Valtori.

- Känsliga uppgifter i osäkra händer i Sverige, det väckte oss förstås. Vi börjar nästa vecka granska vem som har tillgång till statens data så att samma sak inte kan hända här, säger Lehmus.

När Transportstyrelsen i Sverige 2015 lade ut driften av flera statliga register i utlandet åsidosattes viktiga säkerhetskrav.

Hela körkortsregistret, information om broar och vägar, hamnar och försvar fanns tillgängligt för utländska tekniker. Varken Säpo eller Transportstyrelsen hade därmed kontroll på exakt vem som hade tillgång till informationen.

I Sverige kan skandalen leda till regeringskris. Den borgerliga oppositionen har meddelat att de väcker misstroendevotum i riksdagen mot tre ministrar eftersom de inte lyckades informera varandra i en fråga som rör Sveriges säkerhet.

Ju känsligare information, desto noggrannare kontroll

Samma sak kan hända i Finland eftersom det finns många aktörer inblandade, både statens egna arbetstagare och många olika samarbetspartners, enligt Lehmus.

Men han tror inte att det sker.

- Vi har klara regler för hur personerna ska säkerhetsgranskas, men det är ändå skäl att se över att ministerierna och verken följer dem.

Enligt Lehmus är merparten av personerna som sköter statens data finländare, men en del större it-företag använder också arbetskraft i utlandet.

- Om det är fråga om känslig information så säkerhetsgranskas också de. Det gäller personen själv och också den närmaste kretsen. Ju känsligare informationen är klassad som, desto noggrannare är kontrollen.

Diskussion om artikeln